Ezért fontos a vécé világnapja

WC, toilet, mellékhelyiség, Toddler thought B&Q display toilet was real
Ceramic white toilet bowl near grey wall, side light in the modern bathroom
Vágólapra másolva!
A WC Világnapját az ázsiai alapítású Toalett Világszervezet 2001-ben rendezte meg először. A céljuk az volt ezzel a kezdeményezéssel, hogy a szennyvízkezelés, a szennyvízelvezetés és a higiénia fontosságára irányítsák a figyelmet.
Vágólapra másolva!

AZ ENSZ 2013 óta minden évben november 19-én (a WC világnapja) nemzetközi kampány keretein belül igyekszik felhívni a figyelmet a WC használat, a szennyvíztisztítás és a szennyvízelvezetés fontosságára. A „láthatóvá tenni a láthatatlant" idei szlogen rámutat arra, hogy globális higiéniai válsággal nézünk szembe.

Ma még 3,6 milliárd ember él rossz minőségű higiéniai körülmények között, amely tönkreteszi az ő egészségüket, és egyben rendkívüli módon szennyezi a környezetet is.

A nem megfelelő higiéniai rendszerek a szennyvizet a folyókba, tavakba és a talajba engedik, károsítva ezzel a lábunk alatt lévő vízkészleteket.

A biztonságosan kezelt szennyvízelvezetés megvédi a talajvizet is.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Fontos megemlíteni ezen a napon is, hogy a hazai víziközmű szolgáltatók a nap 24 órájában láthatatlanul azon és azért dolgoznak, hogy a vízikincset óvják, a környezetet és élővizeinket megvédjék, hogy a jövőben is megoldott legyen a biztonságos ivóvízellátás, valamint a szennyvízelvezetés és annak kezelése is. A fogyasztók, a felhasználók számára teljesen természetes, hogy kinyitják a csapot és folyik a víz, lehúzzák a WC-t és elfolyik a szennyvíz, azonban szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy ez hazánkban valóban jól működik, de nagyon sok olyan hely van a világon, ahol nemhogy nem működik, még nem is létezik - hangsúlyozza közleményében a Magyar Víziközmű Szövetség.

Napjainkban egyre többen ismerik fel azt, hogy rettentő következményekkel járhat, ha nem figyelünk oda a környezetünkre, nem viselkedünk környezettudatosan és nem kezdjük el még ma a felnövekvő generáció környezettudatos gondolkodásának formálását.

A Magyar Víziközmű Szövetség kiemelt feladatának tekinti azt, hogy minden olyan kezdeményezés mellett kiálljon, amelyek során a környezettudatosságra, a környezetvédelemre, a vízkincs megóvásának fontosságára és a szennyvízelvezetés kiemelt szükségességére irányul a figyelem - áll közleményükben.