Az ezüst iránti globális kereslet 16 százalékkal nőhet idén, elérve az 1,21 milliárd unciát. Ezzel pedig a kínálat egyre kevésbé tudja tartani a lépést, aminek következtében évtizedek óta nem látott hiány fenyegeti az ezüstpiacot.

Az ezüstöt a világgazdaság számos különböző területén használják, az ékszerkészítéstől, az érmenyomáson át az ipari termelésig. Az autógyártás adja például a globális ezüstfelhasználás 5 százalékát, míg a napelemgyártás 10 százalékot tesz ki – írja a Mining.com.

Idén pedig az ezüst iránti kereslet jelentősen emelkedett, és a várakozások szerint 2022 egészében 16 százalékos lehet a keresletbővülés, elérve az 1,21 milliárd unciát. Indiában idén az ezüstigény majdnem megduplázódott, ahogy a vásárlók igyekeztek kihasználni az alacsony árakat.

Jelentős ezüsthiány fenyegeti a világgazdaságotForrás: AFP/Joel Saget

A hatalmas kereslet következtében a Silver Institute iparági szervezet most úgy számol, hogy az év egészében 194 millió unciás deficit alakulhat ki az ezüstpiacon, szemben a tavalyi 48 millió unciás hiánnyal.

Mindazonáltal a szervezet szakértője, Philip Newman úgy látja, hogy jövőre már enyhülhet a hiány. Az indiai vevők igénye ugyanis várhatóan némi csökkenést mutat majd, enyhítve a nyomást a kínálati oldalon. Jövőre tehát folytatódhat a keresletnövekedés, azonban már nem olyan lendületes ütemben, mint idén – tette hozzá Newman.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a piac teljesen fellélegezhet. Newman szerint ugyanis az autóipar és a napelemgyártás felől mutatkozó jelentős kereslet kitart majd a következő években is. Vagyis várhatóan még évekig deficites lehet a globális ezüstpiac, de már nem olyan mértékben, mint 2022-ben.