Megvannak az idei ősz lakáspiaci slágerei

ingatlan, lakás, vásárlás, lakásvásárlás, eladó, város, 2022
eladó lakás illusztráció
Vágólapra másolva!
Az idei év második felében is vannak slágerek a lakáspiacon az értékesítési idő alapján. A kisebb alapterületű lakások – akár panel, akár téglaépítésű – Budapesten és a megyei jogú városokban gyorsan, 1-2 hónapon belül elkelnek.
Vágólapra másolva!

Budapesten a panellakások az október óta eltelt másfél hónapban 45 nap alatt gazdára találnak. A sor-, iker- és családi házaknál 115 nap kell ehhez, a téglalakások pedig 82 nap után kerülnek új tulajdonoshoz.

A vidéki nagyvárosokban szintén a panelek állnak az élen, 59 napos eladási idővel.

Az ottani téglalakásokat és házakat ennél valamivel hosszabb idő alatt lehet eladni. A községek eladó házait átlagosan 117 nap alatt lehet eladni. A tulajdonosok már másként árazzák az eladó ingatlanokat, mert az eladó lakások és házak árai már szeptember óta lényegében azonos szinten mozognak – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely azt vizsgálta, hogy a negyedik negyedévből eltelt másfél hónapban, azaz októbertől november közepéig mennyi idő alatt találtak gazdára a különböző településtípusokon lévő lakóingatlanok.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

A garzonok hamar elmennek

"Az értékesítési idő alakulásából jól látszik, hogy a kisebb alapterületű, 40 négyzetméternél kisebb panel és téglaépítésű garzonlakások nagyon gyorsan elkelnek Budapesten és a nagyvárosokban is. Egyrészt az alapterület miatt ezek olcsónak mondhatóak. Valamint a befektetési célú vásárlók számára is ezek a legvonzóbbak." – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az adatok szerint az október óta eltelt időszakban

Budapesten a panellakások átlagosan 45 nap alatt keltek el, ezen belül a 40 négyzetméter alattiak mindössze 36 napot töltenek a piacon.

A 40-79 négyzetméteres fővárosi panellakások eladásához kétszer ennyi idő kell, de még így is kevesebb mint 70 nap alatt jöttek vevők. A budapesti téglaépítésű garzonlakások értékesítési ideje 51 nap, a 40-79 négyzetmétereseké pedig 74 nap, azaz két és fél hónap. Budapesten a sor-, iker- és családi házaknak már több mint 100 napra volt szükségük az eladáshoz.

Forrás: ingatlan.com

A fővárosihoz hasonló eredmények láthatók a megyeszékhelyeken: a panelek találtak gazdára a leggyorsabban, 59 nap alatt, a téglaépítésű lakásoknál 89 napos az átlag. Előbbiekből a 40 négyzetméter alattiak 49 napig, utóbbiakból pedig a garzonok 63 napig voltak a piacon. A megyei jogú városok házainak eladására átlagosan 114 napig vártak a tulajdonosok. A községekben a házak értékesítése 117 napot vett igénybe.

Korábban sokan beragadtak

Balogh elmondta, hogy a tulajdonosok már egyre inkább felismerik a reális árazás jelentőségét az eladási folyamatban.

Ezt leginkább azzal tudják elérni, hogy már nem árazzák túl olyan mértékben, mint ahogy az elmúlt években ez megszokott volt. A csökkenő keresletre adott reakcióként az árak a legtöbb helyen szeptember óta már csak stagnálnak." – tette hozzá Balogh László.