Rejtély, hogy miért járt körbe 12 napon át egy birkanyáj

körbejár nyár birka
Vágólapra másolva!
Az egész világot ledöbbentette, amikor nemrég az internetes oldalakon elterjedt egy videó, amelyben Kínában egy birkanyáj körbe-körbe járkál a karámban. Ráadásul mindezt legalább 12 napig tették folyamatosan, ami a szakértők szerint is kísérteties. Most azonban megfejthették a rejtélyes viselkedés titkát.
Vágólapra másolva!

A kínai állami média (People's Daily) Twitter-fiókjára került fel nemrég az a videó, amelyen az látható, hogy egy birkanyáj különös módon körbe-körbe jár a karámban. Az ország északi részén található farmon

a birkák legalább 12 napig folytatták a körözést, ami már a szakértők szerint is kísértetiesen furcsa.

A juhok köztudottan utánozzák a nyájban lévő többi állat viselkedését. Ez számukra ösztönös, mivel az előttük haladó állat követése segíti őket abban, hogy elkerüljék a ragadozókat és megvédjék a csoporton belüli egyedeket. Az viszont igencsak szokatlan, hogy hosszabb ideig ennyire összehangolt mozgást végezzenek.

Az egyik lehetséges magyarázatot Matt Bell, az angliai Gloucesterben található Hartpury Egyetem Mezőgazdasági Tanszékének tanára osztotta meg. A szakember szerint,

ha a juhok túl hosszú ideig vannak a karámban, kialakul bennük egyfajta frusztráció a szabad mozgás hiánya miatt.

A nyáj egyes egyedei tehát elkezdenek körözni, a többiek pedig ösztönösen követik őket – írta a Newsweek.

A beszámolók szerint a birkák november 4-én kezdtek el furcsán viselkedni, és nem tudni, hogy a legalább 12 napos körözés közben megálltak-e például enni vagy inni.

Bell érvelését támaszthatja alá, hogy a farm tulajdonosa elmondta, először csak néhány juh kezdett el körözni, majd idővel az egész nyáj követte. A Miao asszonyként azonosított tulajdonos hozzátette, 34 karámban tart juhokat, azonban csak egyetlen karámban tapasztalta ezt a viselkedést.

Született azonban egy másik lehetséges magyarázat is a különös körözésre.

Egyes szakértők szerint nem kizárt egy bakteriális megbetegedés, az úgynevezett liszteriózis sem.

Ezt „körözési betegség" néven is emlegetik, és a baktérium a talajon, a táplálékon vagy az ürüléken keresztül fertőzheti meg a juhokat. A tünetek közé tartozik az étvágytalanság, a rossz közérzet, valamint a zavart viselkedés és mozgáskoordináció romlása.

Ezzel a megfejtéssel viszont az a gond, hogy a betegség általában két napon belül halált okoz az állatoknál.

Vagyis nem magyarázza, miként folytatódhatott a körözés legalább 12 napon keresztül.

Tekintve pedig, hogy azóta nem közöltek frissebb információkat az állatokról, talán a köröző birkák esete örök rejtély marad.