A repülőtéri kézipoggyászban lévő folyadékokra és a laptopokra vonatkozó biztonsági korlátozásokat is eltörölhetik az Egyesült Királyságban, 2024-re. Az új megoldást a csúcstechnológiás 3D-szkennerek biztosítják majd.

A brit kormány azt fontolgatja, hogy két éven belül bevezeti az ország repterein a csúcstechnológiás 3D-szkennert, amely a kórházakban használt CT-szkennerekhez hasonlóan működik – értesült az ügyet ismerő forrásokból a BBC. Noha végleges döntés egyelőre nem született, ez hatalmas könnyebbséget jelenthetne az utasoknak.

Jelenleg ugyanis a kézipoggyászokban az utasok legfeljebb 100 ml-es tartályokban vihetnek folyadékot magukkal. Ezeket pedig egyetlen átlátszó, újrazárható műanyag zacskóba kell helyezniük, amikor áthaladnak a biztonsági ellenőrzésen – írja a The Guardian. A most is érvényes szabályok 2006 novembere óta vannak érvényben.

A The Times beszámolója szerint a nagyobb brit repterek 2024 közepéig kaptak határidőt a korszerűbb szkennerek felszerelésére. A források szerint hivatalos bejelentés a következő hetekben várható a kormány részéről.

A Heathrow Nemzetközi Repülőtér már 2017 óta teszteli az új technológiátForrás: Heathrow-International-Airport

A technológia jelentősen felgyorsíthatná a reptéri ellenőrzési folyamatokat. A legnagyobb késedelmeket ugyanis ma azok az utasok okozzák, akik nem veszik ki a csomagjukból a vizsgált tárgyakat, vagy nagy üvegben tárolt folyadékkal és krémekkel utaznak.

A várható új eljárást egyébként a londoni Heathrow repülőtéren már 2017 óta tesztelik. Ez lehetővé teszi a személyzet számára, hogy ráközelítsenek a táska tartalmára, illetve elforgassák a képeket az ellenőrzéshez.

A Heathrow vezérigazgatója, John Holland-Kaye a Timesnak elmondta, a tervek szerint 2024 közepére már az lesz a szokásos utasélmény, hogy a folyadékok a táskában maradhatnak.

A szkenneres átvizsgálás az Egyesült Államokban már évek óta bevett gyakorlat. Használják például az atlantai Hartsfield-Jackson és a chicagói O'Hare repülőtereken is.