Váratlan fordulat a világ legnagyobb iPhone-gyárában, ahol zavargások törtek ki

Foxconn, a tale of slashed salaries, disappearing benefits and mass resignations as iPhone orders dry up China Chinese Foxconn iPhone
--FILE--View of the headquarters of Foxconn in Pudong, Shanghai, China, 10 February 2019. It is a normal Saturday in Zhengzhou, the capital of central China's Henan province. The sky over the Foxconn factory complex is obscured with a choking smog. Under the hazy sunset, hordes of workers have started to walk out of the production facility. The crowd thins out quickly. But working conditions inside the world's largest iPhone assembly plant are not normal, as weaker demand for the mobile phones assembled inside the vast 1.4 million square metre (15 million square feet) facility has led to lower salaries and reduced benefits from Apple's largest supplier.
Vágólapra másolva!
Az új alkalmazottak felvételekor történt "technikai hibának" tulajdonította a tajvani Foxconn cég a kínai Csengcsouban lévő üzemében kitört zavargásokat, és közölte, hogy a vitatott kérdésben megállapodás jött létre az érintett dolgozókkal, akiktől egyúttal a közleményben bocsánatot is kért.
Vágólapra másolva!

Az Origo is beszámolt róla, hogy szerdán heves tiltakozások robbantak ki a világ legnagyobb, a közép-kínai Henan tartományban található iPhone gyárában.

A kiszivárgott videók tanúsága szerint a tajvani tulajdonú, Csengcsouban lévő Foxconn gyár dolgozói magasabb fizetést és több ételt követeltek. Több száz alkalmazott biztonsági kamerákat tört össze, és összecsapásokra is sor került a biztonsági személyzettel. A közösségi médiában is megjelent felvételek szerint az alkalmazottak közül többeket bántalmaztak és elvittek az őrök.

Tüntetőt vezetnek el fehér védőruházatot viselő biztonsági őrök a tajvani Foxconn cégnek a kínai Csengcsouban levő üzeménél, ahol zavargások törtek ki és összecsapások történetek 2022. november 23-án Forrás: MTI/AP/UGC/-

A tiltakozások azért törtek ki, mert

az alkalmazottak arról értesültek, hogy a Foxconn elhalasztotta a megállapodás szerinti bónusz kifizetését. A dolgozók sérelmezték emellett az elhelyezés és az élelmezés szűkösségét, a szigorú járványvédelmi zárlatot, továbbá azt, hogy Covid-pozitív munkatársakkal kell megosztaniuk a hálóhelyiségeket.

A Foxconn szerdai közleménye szerint az üzem területén járványvédelmi karantén van érvényben, azért a dolgozók a korlátozások miatt nem hagyhatják el az összeszerelő-üzem területét, a helyi hatóságok pedig nem engedélyezik a belépést a mintegy 200 ezer embert foglalkoztató ipari park területére.

Csütörtöki közleményében a Foxconn úgy fogalmazott, hogy "szakértőink átvizsgálták a helyzetet, és egy technikai hibára bukkantak a felvételi eljárás során". A közleményben a vállalat bocsánatot kért a "számítógépes adatbevitel során történt hibáért", és leszögezte, hogy "a kifizetett bér meg fog egyezni a felvételi hirdetményben szereplő összeggel".

Médiaértesülések szerint

a zavargások csütörtökön már elcsitultak, és a cég tárgyalásokat folytat "kisebb ellenállási gócpontokkal" az üzem területén

A Foxconn székháza Csengcsouban. A városban található a világ legnagyobb iPhone-összeszerelő üzeme Forrás: Imaginechina via AFP/dycj - Imaginechina/Dycj

A Reuters hírügynökség egy helyi informátorától úgy tudja, hogy keretmegállapodás jött létre az alkalmazottakkal, és csütörtökön már folytatódott a munka az üzemben.