Az új alkalmazottak felvételekor történt "technikai hibának" tulajdonította a tajvani Foxconn cég a kínai Csengcsouban lévő üzemében kitört zavargásokat, és közölte, hogy a vitatott kérdésben megállapodás jött létre az érintett dolgozókkal, akiktől egyúttal a közleményben bocsánatot is kért.

Az Origo is beszámolt róla, hogy szerdán heves tiltakozások robbantak ki a világ legnagyobb, a közép-kínai Henan tartományban található iPhone gyárában.

A kiszivárgott videók tanúsága szerint a tajvani tulajdonú, Csengcsouban lévő Foxconn gyár dolgozói magasabb fizetést és több ételt követeltek. Több száz alkalmazott biztonsági kamerákat tört össze, és összecsapásokra is sor került a biztonsági személyzettel. A közösségi médiában is megjelent felvételek szerint az alkalmazottak közül többeket bántalmaztak és elvittek az őrök.

Tüntetőt vezetnek el fehér védőruházatot viselő biztonsági őrök a tajvani Foxconn cégnek a kínai Csengcsouban levő üzeménél, ahol zavargások törtek ki és összecsapások történetek 2022. november 23-ánForrás: MTI/AP/UGC/-

A tiltakozások azért törtek ki, mert az alkalmazottak arról értesültek, hogy a Foxconn elhalasztotta a megállapodás szerinti bónusz kifizetését. A dolgozók sérelmezték emellett az elhelyezés és az élelmezés szűkösségét, a szigorú járványvédelmi zárlatot, továbbá azt, hogy Covid-pozitív munkatársakkal kell megosztaniuk a hálóhelyiségeket.A Foxconn szerdai közleménye szerint az üzem területén járványvédelmi karantén van érvényben, azért a dolgozók a korlátozások miatt nem hagyhatják el az összeszerelő-üzem területét, a helyi hatóságok pedig nem engedélyezik a belépést a mintegy 200 ezer embert foglalkoztató ipari park területére.

Csütörtöki közleményében a Foxconn úgy fogalmazott, hogy "szakértőink átvizsgálták a helyzetet, és egy technikai hibára bukkantak a felvételi eljárás során". A közleményben a vállalat bocsánatot kért a "számítógépes adatbevitel során történt hibáért", és leszögezte, hogy "a kifizetett bér meg fog egyezni a felvételi hirdetményben szereplő összeggel".

Médiaértesülések szerint a zavargások csütörtökön már elcsitultak, és a cég tárgyalásokat folytat "kisebb ellenállási gócpontokkal" az üzem területén

A Foxconn székháza Csengcsouban. A városban található a világ legnagyobb iPhone-összeszerelő üzemeForrás: Imaginechina via AFP/dycj - Imaginechina/Dycj

A Reuters hírügynökség egy helyi informátorától úgy tudja, hogy keretmegállapodás jött létre az alkalmazottakkal, és csütörtökön már folytatódott a munka az üzemben.