Amerika vezet, Európa tartja magát, és erősen jön fel Kína a világ legjobb egyetemeinek rangsorában

kínai fiatalok, egyetemisták
7803520 - asian students
Vágólapra másolva!
A Times Higher Education legfrissebb világranglistája, a The World University Ranking mindig okozhat meglepetéseket. A 2023-ra vonatkozó értékelés szerint az európai intézmények álltak már jobban is, az amerikaiak tartják magukat, Kína pedig egyre inkább megkerülhetetlenné válik a világ legerősebb egyetemeinek listáján is.
Vágólapra másolva!

A Times Higher Education World University Rankings egy évente megjelenő népszerű lista, amely most 104 ország és régió, 1799 egyetemét rangsorolta. A lista 13 mutató alapján készül, amelyek négy területen mérik az intézmények teljesítményét: oktatás, kutatás, tudásátadás és nemzetközi orientáció.

A 2023-ra vonatkozó számok alapján a Top 100 egyetem közül 34 található az Amerikai Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban 10, Németországban 9, Hollandiában 8. Kínából és Ausztráliából hét, míg Hongkongból öt, Kanadából pedig négy egyetem került fel a listára.

Szűkítsünk: a Top 10-be a világ legjobbjai férnek be

2011 óta mindössze 13 különböző egyetem váltja egymást a Top 10-ben. Ezek közül négy Európában, míg a többi az Egyesült Államokban található. Az a bizonyos négy európia három brit egyetemet – Oxford, Cambridge és az Imperial College London –, valamint a svájci ETH Zürich-et jelenti. A legjobb amerikai egyetemek pedig a következők: a Harvard, a Stanford, a Massachusetts Institute of Technology (MIT), a Kaliforniai Technológiai Intézet, a Princeton, a kaliforniai Berkeley, a Yale, illetve a Chicagói és a Pennsylvaniai Egyetem.

Az Oxfordi Egyetem immár hetedik egymást követő évben kerül az összesített lista első helyére, és nevezik meg a világ legjobb egyetemeként. A második a Harvard, harmadik helyen, holtversenyben pedig a Stanford és a Cambridge Egyetemek vetélkednek.

Illusztráció Forrás: 123RF

Mely egyetemek teljesítenek jól Európában?

Most 15 európai egyetem került a világ 50 legjobb intézménye közé, 36 pedig a 100 legjobb közé. Az Egyesült Királyság mindig is a legjobb helyen állt Európában, és egyetlen más országnak sem sikerült még megelőznie.

A már felsoroltak mellett előkelő helyen található a University College London (22), az Edinburgh-i Egyetem (29), a Müncheni Műszaki Egyetem (30), az LMU München (33), a King's College London (35), a London School of Economics and Political Science (37), az École Polytechnique Fédérale de Lausanne (41), a KU Leuven (42), a Heidelbergi Egyetem (43), a Paris Sciences et Lettres - PSL Research University (47) és a Karolinska Intézet (49).

Hol állnak a listán a magyar egyetemek?

Magyar egyetem most először szerepel a THE világrangsorának legjobb 250-es mezőnyében. A Semmelweis Egyetem a tavalyi eredményén 41 helyet javított, és a nyilvánosságra hozott listán már az első 250 között tartják nyilván. Összesen 11 hazai egyetem került fel a listára, a Semmelweis a legelőkelőbb helyen jegyzett hazai intézmény. Az első ezerbe bekerült az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 601-800., a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, valamint az Óbudai Egyetem a 1001-1200. hely között.

Kína emelkedése

A 2023-as Top 100-ban hét kínai és öt hongkongi egyetem szerepel, ami 2011 óta a legmagasabb szám az ország esetében. Nagy haladás, főleg, ha azt nézzük, hogy 2020-ig nem volt háromnál több egyeteme a listán. A kínai intézmények közül a Csinghua Egyetem (16.) és a Pekingi Egyetem (17.) áll a legjobb helyen, 88,2, illetve 88,1 pontszámmal.

Az Imperial College London, amely idén a tizedik helyen végzett, 90,4 pontot ért el, ami arra utal, hogy ez a két kínai intézmény abszolút közelíti a Top 10-es kategóriát.