Az észak-chilei Escondida bánya szakszervezeti munkásai elutasították a BHP bányavállalat legutóbbi ajánlatát a tárgyalások során. Így hamarosan sztrájk jöhet, vagyis leállhat a munka a világ legnagyobb rézbányájában.

A világ legnagyobb rézbányájának számító chilei Escondida szakszervezeti dolgozói elutasították a BHP legutóbbi ajánlatát. A tárgyalások a sztrájk elkerülésére irányultak a szűkös globális rézkínálat és a magas árak idején – írja a Mining.com.

Az ausztrál bányavállalat és a több mint 2000 munkavállalót tömörítő Sindicato 1 nevű szakszervezet képviselői hétfőn kompromisszumos megállapodásra jutottak, miután a dolgozók eredetileg november 21-re és 23-ra sztrájkot hirdettek. A megállapodás viszont csak akkor léphetett volna érvénybe, ha azt a tagok is megszavazzák.

A szakszervezeti tagok azonban a megállapodás ellen voksoltak, és kijelentették, hogy készek november 28-án és 30-án beszüntetni a munkát, ha a vállalat nem teljesíti a követeléseiket.

Leállhat a munka a világ legnagyobb rézbányájábanForrás:Shutterstock

A világ egyik vezető bányacégének számító BHP tagadta a munkavállalók állításait, melyek szerint a cég nem tartotta be a jogszabályi előírásokat és a kollektív szerződésben foglaltakat. Hozzátették, a bányát mindig „a legmagasabb szintű munkavédelmi és kockázatmegelőzési normák" szerint üzemeltették.

Chile egyébként a világ elsőszámú rézkitermelője, és a fém értékesítése az ország exportbevételeinek mintegy 60 százalékát teszi ki.

2017-ben tartották az Escondida bánya történetének leghosszabb sztrájkját. Akkor a dolgozók 44 napra szüntették be a munkát. Ez önmagában 740 millió dolláros veszteséget okozott az üzemeltető vállalatnak, és a chilei GDP mintegy 1,3 százalékos csökkenését eredményezte.

Mindeközben Chile állami tulajdonú bányacége, a világ legnagyobb rézkitermelőjének számító Codelco csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy a fém globális hiánya 2032-re elérheti a 8 millió tonnát. Ennek oka, hogy a növekvő rézkereslet továbbra is jelentősen túlszárnyalja az új projektek számát.