Cseppkalkulátor segíthet a spórolásban, amely szemléletesen mutatja meg, mennyivel csökkenthető a vízfogyasztás a csöpögő csapok cseréjével és víztakarékos csapszűrők alkalmazásával is.

Tudja, hogy mennyi vizet pazarol egy csöpögő csap évente? Az eredmény megdöbbentő, nem csupán literekben, hektoliterekben mérhető. A US Geological Survey készített egy online kalkulátort, ami néhány adat megadása után megmondja mennyi vizet pazarolunk el a csöpögő csappal, csapokkal.
Egy átlagos amerikai háztartás tízezer gallon vizet veszít évente, ami átszámítva nagyjából harmincnyolcezer liternek felel meg.

Egy csöpögő csappal a pénzünk is elcsöpög

Egy háztartásban két dolog okozhat jelentős vízveszteséget, egyik közismerten a csöpögő csap, a másik pedig – kertes házakra jellemző inkább – az elfagyott vízóra miatt keletkező szivárgás.
A csöpögő csapoknál maradva havi, heti szinten is jelentős mennyiségekről beszélhetünk. Ha legkisebb egységnek a WC-tartályt vesszük, és 5-8 literrel számolunk, az amerikai példából kiindulva naponta legalább tizenhét öblítés jönne ki a feleslegesen elpazarolt vízből, ha pedig a mosógép-használatot vesszük alapul, minél energiatakarékosabb programokat használunk, legalább egyszer lehetne elindítani a gépet az alig észrevehetően elpazarolt vízből. Ha egy átlagos, 170x70 centiméteres fürdőkáddal számolunk, rosszabb esetben öt, jobb esetben is tíz nap, két hét alatt megtelne az elcsöpögtetett vízzel.

A fürdőszoba az okosmegoldások terepe is lehet, a legnagyobb átalakításoktól kezdve (fürdőkád helyett zuhanytálca) az energiatakarékos csaptelep felszerelésén át a víztakarékos csapszűrőkig.

Több ezer liter veszteséget jelenthet minden évben egy csöpögő csap (illusztráció)Forrás: Flickr.com

A vízveszteség okát azonban nem mindig lakáson, házon belül kell keresni. Éves szinten akár tízezer vízóra is meghibásodhat azért, mert a háztulajdonosok nem gondoskodtak a megfelelő fagyvédelemről, emiatt az óra megsérül, a víz pedig szivárog. A csöpögéssel ellentétben erre már utalhat az is, ha a vízóra lassan bár, de akkor is forog, ha semmilyen csap nincs nyitva és a mosógépet sem használjuk. A belső vízhálózat megóvása, beleértve az aknában található mérőt is, a tulajdonos feladata, a Fővárosi Vízművek rendszeresen figyelmezteti is a fagyveszélyre a felhasználóit. Sőt, biztosítást is kínálnak.