Komoly problémát okoznak Új-Zéland egyik szigetén az elszaporodott patkányok. A Stewart-szigeten többek között úgy próbálják csökkenteni a rágcsálók számát, hogy nemrég patkányfogó versenyt hirdettek iskolások körében, melyben már ötéves gyerekek is részt vettek - számol be a nem mindennapi akcióról a The Guardian.

Az ország legdélibb szigetén található Halfmoon Bay iskola vezetősége nemrég versenyt hirdetett a diákok körében. Arra buzdítoták az iskolába járó gyerekeket, hogy a helyi különleges madárvilág védelme érdekében az arra veszélyes patkányokból minél többet gyűjtsenek be, majd pusztítsanak el.

A 100 napos kihívás során 40 diák több mint 600 patkányt fogott meg, és ölt meg.

A versenyben az egészen fiatalok is részt vettek, például egy ötéves kislány 60 patkányt kapott el a három hónap alatt. 

Egy helyi televíziótársaság felvételein, amelyeket a verseny ideje alatt vettek fel, az látható, hogy a gyerekek vödörszámra gyűjtik a rágcsálókat az iskola gyepére, méreteik szerint rendezgetik őket. Minden gyerek saját csapdát kapott, amelyet újrahasznosított politikai hirdetőtáblákból készítettek. 

A nem mindennapi akció célja az volt, hogy kiírtsák, de legalábbis visszaszorítsák a környező erdőkben az elszapordott patkányokat.

A gyerekek tudták, mi a cél: azt szeretnék, hogy a kivik biztonságosan visszatérhessenek az udvaraikba." - mondta Emma Jenkinson, az iskola kuratóriumának elnöke.

Egyszer sétálni mentünk, és több patkányt láttunk, mint madarat, amelyek a fákra is felmásztak, valószínűleg a madárfészkeket vették célba, hogy megehessék a tojásokat." - nyilatkozta Bella McRitchie-King, a verseny győztese. 

A gyerekek a világ egyik legambiciózusabb kártevő-mentesítési programjában vettek ezzel részt. Az új-zélandi kormány célja, hogy az ország 2050-re mentes legyen a patkányoktól.

A patkányok Új-Zélandon veszélyes kártevőnek számítanak, és komoly veszélyt jelentenek az őshonos vadon élő állatokra. A legtöbb új-zélandi madár pedig könnyű prédát jelent a patkányok és macskák számára. Az ország most az ellenőrizetlen ragadozók kiirtását tűzte ki célul, hogy lehetővé tegye a madárfajok szaporodását. 

IllusztrációForrás: AFP/WWF-Australia/James Cook University/Stephanie Todd

Az iskolai patkányfogó versenyen számos díjat is kiosztottak: elismerés járt a legtöbb, a legnagyobb, a legfurcsább farkú, valamint a legnagyobb fogú patkányt befogó diáknak is, és a legesztétikusabb patkánybundát készítő iskolás szintén külön elismerésben részesült.