Az Egyesült Államok Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) bejelentette, hogy első ízben engedélyezte egy állati sejtekből készült húskészítmény emberi fogyasztásra történő felhasználását - írja a Business Tabloid

A napokban nyilvánosságra hozott hatósági dokumentumok szerint az FDA megvizsgálta a gyártó vállalat dokumentumait, és nem volt további aggálya azzal a következtetéssel kapcsolatban, hogy a termék biztonságos az emberi fogyasztásra.

Laborban készült hús (Illusztráció)Forrás: Eat Just

Az FDA sajtóközleménye szerint a UPSIDE Foods sejtkultúrás csirkét állít elő úgy, hogy a sejteket élő állatokból nyerik ki, és a sejtek segítségével rozsdamentes acéltartályokban húst növesztenek. A terméket az amerikai mezőgazdasági minisztérium is megvizsgálta, és jóváhagyta annak élelmiszerként történő forgalmazását. 

Az FDA azt is közölte, hogy a vállalat kész együttműködni hasonló tenyésztett állati sejtekkel készült élelmiszereket előállító vállalkozásokkal. A hatósági jóváhagyást azonban mindenkinek külön-külön kérvényeznie kell, ez ma még csak a UPSIDE árukra vonatkozik. 

A világ élelmiszeripari forradalmat él át, és az (FDA) elkötelezett az élelmiszerellátásban az innováció támogatása mellett" - olvasható a hatóság közleményében. 

Az USDA és az FDA közötti megállapodás a sejtkultúrás marhahús szabályozásáról 2019-ben lépett hatályba. Az állattenyésztéssel járó jelentős üvegházhatású gázkibocsátással kapcsolatos ismeretek bővülésével párhuzamosan nőtt a húshelyettesítők iránti kereslet is.