A ghánai kormány új politikán dolgozik, hogy a finomított olajtermékeket ne amerikai dollárért, hanem aranyért vásárolja meg – jelentette be a napokban az afrikai ország alelnöke.

A ghánai kormány azon dolgozik, hogy a jövőben ne dollárért, hanem aranyért vásároljon finomított olajtermékeket – jelentette be a napokban Mahamudu Bawumia, az afrikai ország alelnöke.

A lépés célja, hogy Ghána megvédje a devizatartalékait, illetve visszafogja a helyi fizetőeszköz gyengülését. Ha ugyanis az olajimportőrök dollárban fizetnek, azzal megnövelik a dollár iránti hazai keresletet, és gyengítik az ország saját fizetőeszközét – írja a Reuters.

Ghána bruttó nemzeti devizatartaléka 2022 szeptemberének végén 6,6 milliárd dollár volt, ami kevesebb mint háromhavi importfedezetnek felel meg. A tartalék tavaly év végén még 9,7 milliárd dolláron állt.

Ghána arannyal fizetne a finomított olajtermékekértForrás: Shutterstock

A tervek szerint az új vásárlási politika 2023 első negyedévében lépne életbe. Bawumia szerint ez lehetővé tenné Ghána fizetési mérlegének alapvető javítását, és jelentősen visszafogná a helyi valuta tartós leértékelődését. Az arany használata ugyanis megakadályozná, hogy az árfolyamváltozások közvetlenül befolyásolják az üzemanyag- és közüzemi árakat.

A ghánai terv a nemzetközi nyersanyagpiacon szokatlannak számít. Az előfordul, hogy egyes országok olajat adnak más termékekért, de a fordított helyzet nagyon ritka. Ghána egyébként termel kőolajat, azonban a finomított termékek esetében importra támaszkodik, mióta az egyetlen finomítója egy 2017-es robbanás után leállt.

A mostani bejelentés csak egy lépés lenne a ghánai gazdasági válság enyhítésére. Az elsősorban kakaó-, arany-, valamint olajtermelő ország ugyanis évtizedek óta nem látott súlyos gazdasági krízistől szenved.