Egy brit férfi azt hitte, hogy csupán egy édességcsomagolásra bukkant a sárban. Közelebbről szemügyre véve a tárgyat, kiderült, hogy az valójában egy középkori gyémántberakású, aranyból készült jegygyűrű, ami végül mintegy 18 millió forintnak megfelelő angol fontért kelt el - írja a DailyStar

A 69 éves fémkeresőként dolgozó David Board a dorseti Bowling Greenben fedezte fel a 14. századból származó különleges ékszert, miközben leletek után kutatott barátja farmján. Mint a kutatások során kiderült, a gyűrű eredeti tulajdonosa Sir Thomas Brooke angol báró volt. 

Sir Thomas Brooke gyűrűje a középkorbólForrás: Noonans

A szerencsés megtaláló elmondta, hogy a gyűrűt vastag sárréteg borította, amelyért megdöbbenésére 38.000 fontot adtak el a Noonans-aukción. 

"A párom lánya házat vesz, és szüksége van egy tetőtér-beépítésre, így a pénz egy részét valószínűleg arra fogom fordítani" - mesélte a megtaláló.

A földterület, ahol a gyűrűt találták, szintén Sir Thomas Brooke angol báróé volt, aki Somerset legnagyobb földbirtokosa volt, képviselőként dolgozott, és 1388-ban feleségül vett egy gazdag özvegyet, Lady Joan Brookot.

A gyűrűbe középkori feliratot véstek "ieo vos tien foi tenes le moy", ami magyarul azt jelenti, hogy "miként én megtartom a te hited, tartsd meg te is az enyém." Ezzel a gyűrűvel kérte meg Brooke későbbi felesége kezét.