Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet alapján jövőre nem emelkedhetnek a rezsitételeken belül a villamos energia rendszerhasználati díjai a lakossági fogyasztóknál. Ez azt jelenti, hogy az áramszámla sem növekedhet a rendszerhasználati díjak emeléséből, hiszen ezeket a díjakat 2023. december 31-ig nem lehet emelni a lakossági fogyasztóknál. A rendelet értelmében a díjmegállapítás változhat ugyan, de oly módon, hogy a lakossági fogyasztóknál ezek a költségek nem emelkedhetnek.

A kormány továbbra is elkötelezett a rezsicsökkentés fenntartása mellett, és ennek az egyik kulcsfontosságú eleme a rendszerhasználati díj, ami a megjelent rendelet értelmébennem emelkedhet a lakossági fogyasztók számára jövőre sem.

A nem lakossági fogyasztók által fizetendő rendszerhasználati díjak esetében a rendszerhasználati díjait úgy kell kiszámítani 2023-ra, hogy az a magasabb feszültségszinteken legyen nagyobb arányú.

IllusztrációForrás: Picture-Alliance/AFP/Frank May

A hálózati elosztók és az átviteli rendszerirányítók az őket ért veszteségek 85 százalékát kompenzációként a Rezsivédelmi Alapból kapják meg. Az elosztók számára elismert költségek tekintetében 100 millió forint, míg az átviteli rendszerirányítók esetében 80 millió forint áll rendelkezésre kompenzáció gyanánt a rendelet értelmében.