Becslések szerint világszerte 65 millió ember él végtagamputációval. Afrikában azonban a protéziseket, azaz az amputált végtagot pótló technikai berendezéseket a legtöbben nem engedhetik meg maguknak. Egy különleges, dél-afrikai találmány viszont hatalmas áttörést hozhat a kontinens egészségügyi ellátásában.

Dél-Afrikában a protézisek árai 20 és 100 ezer dollár (kb. 7,9 - 40 millió forint) között mozognak. Sibongile Mongadi, az Ukuhamba Prosthetics alapítója azonban egy új és áttörő megoldást kínál. A kisvállalkozás ugyanis 3D-technológiát használ, amellyel olcsón, újrahasznosított anyagokból, például vizespalackokból állít elő művégtagprotéziseket.

Sibongile Mongadi most azon dolgozik, hogy mielőbb növelhessék a gyártási kapacitást, a dél-afrikai energiaválság ugyanis a cég tevékenységére is hatással volt.

Gyermekek számára készült 3D-nyomtatott művégtagForrás: AFP/Kasamaniphotography/Isaac Kasamani

A McKinsey jelentése szerint a számítástechnika fejlődésének köszönhetően forradalmiak a változások az iparág területén. Az innovatív 3D-nyomtatott, robotizált művégtagok pedig akár már a közeljövőben megfizethető és jó minőségű alternatívát kínálhatnak az afrikai amputáltak számára a hagyományos protézisekhez képest.