Az amerikai történelem egyik legforgalmasabb napját bonyolították a fegyverkereskedők az idei Fekete Pénteken. Az iparági adatok szerint ugyanis elképesztően megugrott a vásárláshoz szükséges háttérellenőrzések száma, ami a fegyvereladások egyik legfontosabb indikátora.

Kiemelkedően nagy volt a kereslet az USA-ban a lőfegyverek iránt az idei Fekete Pénteken. Ez derül ki az amerikai lőfegyveripar nemzeti kiskereskedelmi szövetségének (NSSF) adataiból.

A szervezet közleménye szerint ugyanis fegyvereladáshoz előírt vásárlói háttérellenőrzések száma ezen a napon az egyik legmagasabb volt, mióta a feljegyzéseket vezetik. Az abszolút csúcstartó egyébként az 1998-as Fekete Péntek, az idei pedig a harmadik helyre került a történelmi ranglistán. Az idei Fekete Péntek ezzel 2,8 százalékos növekedést produkált a tavalyi évhez képest.

Kimagaslóan sokan akartak fegyvert vásárolni az USA-ban, az idei Fekete PéntekenForrás: AFP/2020 Getty Images/Karen Ducey

Csak november 25-én, Fekete Péntek napján, 192.749 ellenőrzést regisztráltak. Noha a megelőző csütörtök, vagyis a hálaadás napja alapvetően családi ünnep az Egyesült Államokban, még ekkor is közel 30 ezer ellenőrzést végeztek fegyvervásárlásokhoz.

Az ünnepi készülődés hetében (november 20-ától 26-áig) összesen 711.372 háttérellenőrzést regisztráltak a szervezet adatai szerint.

Joe Bartozzi, az NSSF vezetője elmondta, a mostani adatok is megerősítik, hogy az amerikaiak továbbra is igen nagy számban szeretnének lőfegyvereket vásárolni.

Fontos hangsúlyozni, hogy a háttérellenőrzések száma az egyik legfontosabb indikátora fegyverkereskedelemnek, azonban nem pontosan egyezik a konkrétan eladott fegyverek számával.