A természeti katasztrófák az idén eddig 115 milliárd dollárra becsült biztosítási kárt okoztak, ami jóval meghaladja a 81 milliárd dolláros tízéves átlagot - közölte csütörtökön a Swiss Re viszontbiztosító társaság.

A társaság tájékoztatása szerint 2022 volt a második egymást követő év, amikor a biztosítási kárösszeg meghaladta a 100 milliárd dollárt - ami viszont megfelel az elmúlt évtized évi 5,7 százalékos növekedési átlagának.

A természeti és ember okozta biztosítási kárösszeg 122 milliárd dollárra rúgott, így 2022 az egyik legdrágább éve lesz az ágazatnak.

Emberek nézik összedőlt otthonaikat a Nicole hurrikán puszítása után Floridában (USA) 2022 novemberébenForrás: Getty Images via AFP/Joe Raedle

Az év legnagyobb kárt okozó természeti eseménye a floridai Ian hurrikán volt 50-65 milliárd dolláros becsült biztosítási kárösszeggel. A hurrikánok károkozási rangsorában ezzel a második helyezést szerezte meg magának a 2005-ös Katrina után.

Az árvizek, a jégeső másodlagos következményei a biztosítási ágazatot mintegy 50 milliárd dolláros kártérítési kifizetéssel terhelték meg az idén.