Szuperélelmiszerek, amelyek fogyasztása különösen ajánlott 40 éves kor felett

élelmiszer élelem étel zöldség gyümölcs
Vágólapra másolva!
Az egészséges táplálkozás lényege, hogy a fejlődéshez szükséges legfontosabb tápanyagokkal lássuk el szervezetünket. Az életkor előrehaladtával pedig bizonyos tápanyagok még inkább nélkülözhetetlenné válnak. Bemutatunk három olyan szuperélelmiszert, amelyek fogyasztása különösen fontossá válik 40 éves kor felett.
Vágólapra másolva!

A menopauza során például számos olyan egészségügyi probléma merülhet fel, mint a súlygyarapodás, a csontritkulás és a szívbetegségek fokozott kockázata. Szerencsére azonban rengeteg módszer van arra, hogy ezeket a problémákat kordában tartsuk - például az, ha néhány, megfelelő tápanyagokban gazdag szuperélelmiszert beiktatunk a mindennapi étrendünkbe.

Az ilyen élelmiszerek fogyasztása mindenki számára fontos lehet bármilyen életkorban, de különösen előnyös a 40 év feletti nők számára - írja a Magyar Mezőgazdaság a Shefinds.com cikkének felhasználásával. Két szakértő, Megan Wong és Kristian Morey dietetikusok szerint a keresztesvirágú zöldségek, az aszalt szilva és a fekete bab mind fantasztikus kiegészítései lehetnek az étrendnek.

Keresztesvirágú zöldségek

A brokkoli, a karfiol, a káposzta, a kelkáposzta, a bok choy és a kelbimbó fogyasztásának növelése nagyszerű módja a hormonok szabályozásának, ami az életkor előrehaladtával - különösen a menopauza idején - kifejezetten hasznos lehet.

Ezek a zöldségek egy indol-3-karbinol nevű vegyületet tartalmaznak, amely lebontva egy másik vegyületet, a diindolil-metánt (DIM) termel.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Aszalt szilva

Az aszalt szilva egy alulértékelt gyümölcs, holott fogyasztása igazán nagy előnyökkel járhat, különösen a 40 év feletti nők számára. Sőt, tökéletes élelmiszer annak érdekében, hogy felkészítse a női szervezetet a menopauzára. Segíthet a csontritkulás és a súlygyarapodás leküzdésében is, ami két gyakori probléma, amit a perimenopauza alatt kezdődő hormonális változások okoznak a szervezetben.

Napi 4-5 darab elfogyasztása hozzájárulhat a csontok védelméhez. Az aszalt szilva gazdag oldható rostokban is, amelyek lelassítják az emésztést és egyenletesen tartják a vércukorszintet.

Fekete bab

A fekete bab magnéziumban és káliumban gazdag, két olyan ásványi anyagban, amelyek még fontosabbá válnak, ahogy a nők idősödnek. E két ásványi anyagban gazdag ételek fogyasztása különösen a menopauza közeledtével nagyszerű ötlet.

A menopauzán túl pedig azért is fontos, hogy elegendő mennyiségű ilyen tápanyaghoz jussunk, mert ebben az időszakban megemelkedik a vérnyomás, ami növeli a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatát.