Kezdődik a fenyőfák árusítása, a többség idén is szokott méretű fát veszi karácsonyra

karácsonyfa fiatal nő
Vágólapra másolva!
A kereskedők és szakmai szövetségek által előrejelzett idei 10-15 százalékos áremelkedés ellenére a vevők továbbra sem a fenyőfán terveznek spórolni. 41 százalék azok aránya, akik 10 ezer forintnál is magasabb összegből tervezik beszerezni a karácsonyfát, a vásárlók 60 százaléka pedig a legdrágább fenyőfaj, a nordmann fenyő iránt érdeklődik - derül ki Agroinform.hu múlt heti felméréséből.
Vágólapra másolva!

Ezekben a napokban kezdik tömegesen árusítani a fenyőfát utcai és piaci standjaikon az alkalmi fenyőárusok. Az idei fenyővásár időszakát nem csupán a kétszámjegyű áremelkedés, hanem a háztartások korábbinál bizonytalanabb anyagi helyzete is jellemzi, így felmerül a kérdés, hogy mindez hogyan tükröződik majd a vásárlási szokásokban. A felmérésből az derül ki, hogy a többség nem tervez változtatni: a válaszadók többsége,

52 százaléka azt jelezte, hogy évente egyszeri kiadásról lévén szó, idén is a szokásos fajtájú és méretű fenyőt fogja megvenni.

19 százaléknyian esetleg a tervezett méretben lépnek majd vissza. 17 százalék igyekszik olcsóbb beszerzési hely keresésével vagy ügyesebb alkuval kompenzálni az áremelkedést. Olcsóbb fajtára csupán 8 százaléknyian váltanának, és mindössze 4 százaléknyian fogják meggondolni, hogy eddigi szokásukkal szakítva idén vesznek-e egyáltalán fenyőfát.

A vásárlók 60 százaléka a legdrágább fenyőfaj, a nordmann fenyő iránt érdeklődik Forrás: Agroinform

Piaci kereskedők előrejelzése alapján a fenyőfaárak a tavalyihoz képest idén decemberben 10-15 százalékkal emelkednek:

a lucfenyőt 5 ezer forintért, az ezüstfenyőt 6.7 ezer forint között, míg a nordmann fenyőt 8 ezer forint körüli áron lehet majd megvásárolni méterenként.

A realitásokkal számolva idén jelentősen nőtt a fenyőfára szánt összeg nagysága: a tavalyi 49-ről 67 százalékra nőtt azok aránya, akik idén 7 ezer forintnál nagyobb összeget fordítanának erre a célra, ezen belül 41 százaléknyian 10 ezer forintnál nagyobb összeget is költenének.

A tervezett költések fenyőfára 2022-ben Forrás: Agroinform

Töretlenül hódít a nordmann fenyő

A fenyőfát vásárlók körében évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend a nordmann fenyő: míg a tavalyi felmérésben 54 százaléknyian választották, idén már 60 százaléknyian részesítik előnyben ezt a fajtát. A lucfenyő 22, míg az ezüstfenyő 15 százalékos értékkel foglalja el a népszerűségi lista következő helyeit. További fajtákat (pl. duglászfenyő, feketefenyő) a vásárlók mindössze 3 százaléka keres az árusoknál.

60 százaléknyian másfél méter feletti, 40 százaléknyian e méretnél kisebb fenyőt terveznek vásárolni,

gyökeres, földlabdával árusított fenyők iránt pedig minden nyolcadik vásárló érdeklődik.

Azt, hogy végül mennyi fenyőfa fogy el karácsony előtt, csupán az utolsó napokban fog kiderülni Fotó: Polyák Attila - Origo

Műfenyővel lennénk környezetvédők?

A felmérés alapján jelenleg a lakosság 25-30 százaléka díszít karácsonykor fenyő helyett műfenyőt. A műfenyőt választók körében a környezet védelme a leggyakoribb indok (40 százalék), de sokan emelik ki a több éven át lehetséges felhasználhatóság miatti árelőnyt (35 százalék), illetve a kiszáradásból fakadó levélhullás hiányát (26 százalék) is. Ugyanakkor tudni kell, hogy

a karácsonyfának ültetett fenyő összességében környezetbarátabb, mint a műfenyő.

Termesztése igen hasonló más mezőgazdasági növényekéhez, a kidobott fák többségét pedig komposztálják, így azoknak sem az előállítása, sem a megsemmisítése nem terheli jelentősen a környezetet. Vásárlásukkal pedig nem távol-keleti gyártókat, hanem nagyrészt hazai termelőket támogatunk.

Azt, hogy végül mennyi fenyőfa fogy el karácsony előtt, csupán az utolsó napokban fog kiderülni, a vásárlók ugyanis hagyományosan ekkor foglalkoznak a fenyő beszerzésével: 31 százaléknyian idén is az utolsó hétre hagyják a vásárlást.

Jelenleg a lakosság 25-30 százaléka díszít karácsonykor fenyő helyett műfenyőt Forrás: Shutterstock

Idén a szárazság és a meglóduló költségek is érintették a termelőket

Magyarországon ma 3.000-3.500 hektáron termesztenek fenyőfát, az így megtermelt mennyiség a hazai kereslet mintegy háromnegyedét fedezi, a többi fenyő importból származik. Az Agroinform.hu által megkeresett fenyőfatermelők többsége számára a legtöbb gondot idén az aszály okozta: a csapadékhiány és az intenzív hőhullámok jelentősen károsították az ültetvényeket.

Eközben a növényvédelemre, a szállításra, illetve a munkabérekre költött összegek erőteljes emelkedése miatt a fenyőtermesztéshez kapcsolódó költségek oly mértékben emelkedtek, amit a piaci áremelés csak kis részben képes kompenzálni – már csak amiatt is, mert a többletbevétel jelentős része a kereskedőknél csapódik le.

Kedvező fejlemény ugyanakkor, hogy a Közös Agrárpolitika Stratégia Tervben a következő évekre a díszkertészeti ágazat kisvállalkozásainak támogatása is megjelent, így remélhető, hogy 2023-tól ezt a nehéz helyzetben lévő ágazat is több forráshoz juthat.