India lehet 2030-ra a világ harmadik legnagyobb gazdasága

Bangalore, India
An Indian employee of the Swedish truck and bus maker Volvo works on the assembly line at the Volvo Factory in Hoskote, some 40 kms south of Bangalore 10 April 2006. Volvo has started to develop India as a sourcing hub for engineering services to support the group's expansion in Asia, and currently Volvo India exports buses to Bangladesh and trucks to South Korea. (Photo by DIBYANGSHU SARKAR / AFP)
Vágólapra másolva!
India 2030-ra a világ harmadik legnagyobb gazdasága lehet, megelőzve Japánt és Németországot is – mondják az S&P Global és a Morgan Stanley elemzői.
Vágólapra másolva!

Az S&P Global előrejelzése szerint India bruttó hazai össztermékének (GDP) növekedése 2030-ig átlagosan évi 6,3 százalékos lesz. A Morgan Stanley szakértői eközben azzal kalkulálnak, hogy India GDP-je 2031-re a jelenlegi szint több mint kétszeresére nőhet – írja a CNBC.

Indiában adottak a feltételek egy jelentős gazdasági fellendüléshez.

Ezt támogatják a feldolgozóipari beruházások, az energetikai átállás, valamint az ország egyre fejlettebb digitális infrastruktúrája is

– mondták a Morgan Stanley elemzői.

Ezek a hajtóerők pedig az évtized végére a világ harmadik legnagyobb gazdaságává tehetik Indiát az Egyesült Államok és Kína mögött.

India a július-szeptemberi negyedévben 6,3 százalékos (éves alapú) GDP-növekedést ért el, amivel meghaladta az elemzői várakozásokat. A megelőző negyedévben a növekedés ennél is sokkal lendületesebb, 13,5 százalékos volt. A bővülést elsősorban a szolgáltatói szektor és az erős hazai fogyasztás fűtötte.

Az elemzők azonban hangsúlyozzák, hogy az infrastruktúrába és a humán erőforrásba irányuló beruházások kiemelten fontosak.

Indiának ugyanis komoly felzárkózást kell még mutatnia az egy főre jutó GDP tekintetében.

Az indiai kormány egyébként 2020 óta nagy erőkkel dolgozik azon, hogy ösztönözze a külföldi beruházásokat, illetve fellendítse a feldolgozóipart és az exportot. Ennek érdekében például speciális adókedvezményeket is bevezettek.

Nem véletlen, hogy a Morgan Stanley becslése szerint az indiai feldolgozóipar részesedése robbanásszerűen megnőhet az ország GDP-jében. A jelenlegi részarány 15,6 százalékos, azonban ez 2031-re 21 százalékig emelkedhet. Ez azt jelentené, hogy a feldolgozóipari bevételek a jelenlegi 447 milliárd dollárról 1490 milliárd dollárra bővülhetnek.

A multinacionális vállalatok mindeközben soha nem látott optimizmussal fordulnak India felé, elsősorban a reformoknak és a támogató üzleti környezetnek köszönhetően.

Az ország kiemelt előnyei közé tartozik a bőséges és olcsó munkaerő, az erős fogyasztói bázist alkotó fiatal demográfia, az alacsony gyártási költségek, valamint a beruházás- és vállalkozásbarát környezet.