Így lettek egyre gazdagabbak a világ milliárdosai

Elon Musk
FUERSTENWALDE, GERMANY - SEPTEMBER 03: Tesla head Elon Musk talks to the press as he arrives to have a look at the construction site of the new Tesla Gigafactory near Berlin on September 03, 2020 near Gruenheide, Germany. Musk is currently in Germany where he met with vaccine maker CureVac on Tuesday, with which Tesla has a cooperation to build devices for producing RNA vaccines, as well as German Economy Minister Peter Altmaier yesterday. (Photo by Maja Hitij/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évtized számos átalakulást hozott a világ leggazdagabb magánszemélyeinek toplistáján. Az egyik leglátványosabb változás Elon Musk hirtelen felemelkedése volt. Jól látszik azonban, hogy a milliárdosok elképesztő vagyongyarapodást mutathattak fel az évek során.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évtizedben sok változás ment végbe a világ milliárdosainak toplistáján. Noha az évek során a gazdagok sokkal gazdagabbak lettek a világban, a globális lista eleje továbbra is rendkívül exkluzívnak számít. A 10 leggazdagabb magánszemély elit csoportjában mindössze 19 ember váltotta egymást. A dobogón pedig még ennél is szűkebb mozgások zajlottak.

Az idei toplista

A Visual Capitalist a Forbes 2022-es elemzése alapján összesítette azt, hogy kik voltak tavaly a leggazdagabb magánszemélyek, és a szerkesztők azt is megvizsgálták, hogyan változott a rangsor az elmúlt 10 évben.

Jeff Bezost idén taszították le a leggazdagabb magánszemélyek trónjáról Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Annegret Hilse/Sven Simon

A listavezető Elon Musk 219 milliárd dolláros nettó vagyonnal.

A második helyen az Amazon alapítója, Jeff Bezos áll 171 milliárd dollárral, míg a harmadik az LVMH luxusóriás vezetője, Bernard Arnault 158 milliárd dollárral - ez az állás 2022 végére megváltozott, mivel - ahogy az Origo megírta - Annault átvette a vezetést Elon Musktól.

A top 10-es listára került még (sorrendben): Bill Gates (129 milliárd dollár), Warren Buffett (118 milliárd dollár), Larry Page (111 milliárd dollár), Sergey Brin (107 milliárd dollár), Larry Ellison (106 milliárd dollár), Steve Ballmer (91 milliárd dollár), valamint Mukesh Ambani (91 milliárd dollár).

Az összehasonlítás alapját a Forbes magazin éves összesítései adták, ez azonban 2022-ben a március 11-i részvényárfolyamok, illetve az akkori vagyoni helyzet alapján készült el. Azóta a legjelentősebb változás az volt, hogy szinte a semmiből került fel a lista harmadik helyére egy indiai vállalkozó, Gautam Adani. Az ő felemelkedéséről ebben a cikkben számoltunk be részletesen, a milliárdosok aktuális napi vagyona pedig itt tekinthető meg.

A listát egyértelműen az amerikai magánszemélyek uralják. Mindössze két nem amerikai milliárdos került be a top 10-be, a francia Arnault és az indiai Ambani.

A nagy átrendeződés

Az élvonal legstabilabb szereplője Bill Gates, aki hosszú ideje a leggazdagabbak között szerepel. A Microsoft alapítója 2014-ben a világ leggazdagabb embere lett, maga mögé szorítva a megelőző év listavezetőjét, Carlos Slimet.

Gatesnek ekkor ehhez 76 milliárd dolláros vagyon is elég volt – ezzel idén a top 10-be se kerülne be.

Bill Gates 2018-ig volt minden évben a világ leggazdagabb magánszemélye. Akkor viszont Jeff Bezos letaszította a trónról. Gates vagyona abban az évben 90 milliárd dollár volt, míg Bezosé 112 milliárd.

Ez volt egyébként az első év, amikor a világ leggazdagabb emberének nettó vagyona átlépte a 100 milliárd dolláros álomhatárt.

Bezos trónfosztására aztán idén került sor, amikor Elon Musk hatalmas lendülettel elfoglalta az első helyet. Musk különleges szereplő a listán, ugyanis

2021-ben hirtelen jelent meg az élbolyban, és azonnal a második helyre került, akkor 151 milliárd dolláros vagyonnal. Idén pedig 219 milliárddal magasan vezeti a listát.

Ugyancsak egyedi Bill Gates esete, aki a 2014-17 közti első hely után 2018 és 2020 között a második helyen állt, 2021-ben és 2022-ben pedig már csak a negyedik helyen szerepelt. A lecsúszás oka, hogy Gates a vagyonából egyre nagyobb összegeket ad át az alapítványának.

Egyre gazdagabb gazdagok

A 2013 és 2022 közti összesítésből kitűnik, hogy a listavezető milliárdosok vagyona folyamatosan emelkedett. A top 10-es listán szereplők medián nettó vagyona 2013-ban még csak 39 milliárd dollár volt.

Ez 2021-re 97 milliárd dollárra emelkedett, idén pedig átlépte a 100 milliárd dolláros határt,

és 115 milliárdon állt.

Ráadásul a koronavírus-járvány időszaka nemhogy lassította volna a vagyongyarapodást, hanem még fel is gyorsította.

2020 és 2021 között a toplistán szereplők medián nettó vagyona 29 milliárd dollárral nőtt, ami messze meghaladta a megelőző évek növekedési ütemét.

A milliárdosok vagyona tehát stabilan emelkedik. Az viszont izgalmas kérdés lesz, hogy a következő években lesz-e olyan szereplő, aki képes lesz a Muskéhoz hasonló berobbanásra.