A Tihanyi Bencés Apátság rekonstrukciója során a galéria felújítása után most a külső terek újulnak meg. 

A Tihanyi Bencés Apátság és a külső terek együttesének egyik esztétikus épülete az 1996-ban épült Apátsági Galéria. A Magyar Építők cikke kitér arra, hogy a galéria felújítása idén márciusban befejeződött, és azóta folyamatos kiállításokkal várja az érdeklődőket.

Emellett megújulnak a külső terek is. Ennek során lamellás előtétfalakat alkalmaznak, amelyek a modern kialakítás mellett dekoratív, de nem hivalkodó látszatot keltenek. 

A galéria födémszerkezete fölött kialakított rétegrend lehetővé teszi a parkolást az apátságban élő és tevékenykedő atyák, illetve az odaérkező vendégek számára. Mindemellett hasznos teret biztosít kültéri rendezvények lebonyolítására is.

A képre kattintva az apátság rekonstrukcióját bemutató képgaléria nyílik:

Véghajrában a Tihanyi Bencés Apátság külső tereinek felújításaForrás: magyarepitok.hu

A külső terek megújításakor szem előtt tartották a meglévő elemek és a táj jellegzetességeinek alkalmazását, ezért a galéria bizonyos külső részein a falburkolat és a déli-teraszkert mellvédfalának burkolása is tihanyi kőből készült.

A galéria Apátsági Rege Cukrászda felőli kijáratánál kiépítettek egy múzeum shopot, ahol az apátság saját termékei is megvásárolhatók.

A projekt részeként elvégzik a Bencés Rendház belső udvara, a quadrum (kerengő – a szerk.) felújítását, amelyet az év végén fognak átadni az apátság részére.

A burkolatok egy része új, másik részét felújítják. Teljesen új kültéri tölgyfapadokat helyeznek ki, így biztosítva a rendházban élő bencés szerzetesek természethez közeli relaxációs időtöltésének lehetőségét.