Egyiptom azt tervezi, hogy jövőre 21 vízsótalanító üzem megépítésére köt szerződést. Ez csak az első lépése lenne egy összesen 8 milliárd dolláros projektnek, amely elsősorban az olcsó megújuló energiára támaszkodik.

Egyiptom nemrég adott otthont az ENSZ Cop27 klímacsúcsának, és az ország igyekszik fellendíteni a megújuló energiaforrásokba irányuló beruházásokat. Ennek eredményeként elindítanak egy projektet, melynek első szakaszában jövőre 21 vízsótalanító üzem megépítésére kötnének szerződést – írta a Reuters az egyiptomi szuverén vagyonalap vezetőjének csütörtöki bejelentése alapján. Az első szakasz költségei 3 milliárd dollárt tesznek majd ki.

Ayman Soliman hangsúlyozta, 2025-26-ban egy sor tervezett zöld hidrogénprojekt is megkezdi a termelést.

Egyiptom hatalmas sótalanítási projekttel enyhíteni az ország vízhiányátForrás: AFP/Amir Makar

Egyiptom szinte teljes mértékben a Nílustól függ az édesvíz tekintetében, és a 104 milliós lakosság egyre súlyosabb vízhiánnyal néz szembe. A sótalanítási program célja, hogy az első szakaszban napi 3,3 millió köbméter ivóvizet termeljen. A tervek szerint a kapacitás végül elérné a napi 8,8 millió köbmétert, és az egész projekt összesen 8 milliárd dollárba kerülne.

Soliman elmondta, hogy a projekt első szakaszára több mint 200 fejlesztő jelentkezett, legalább 35 országból. Az egyiptomi szuverén vagyonalapot 2018-ban hozták létre azzal a céllal, hogy partnerségek és társbefektetések révén magántőkét vonzzon az állami tulajdonú eszközökbe.