Magyarországon is egyre több gyanútlan ember esik áldozatul az ATM-es csalóknak, akik látszólag csak segíteni szeretnének a készpénzfelvételnél. A csalók elsősorban külföldiek és idősek jóhiszeműségét tudják így kihasználni a bankautomatáknál - írja a promotions.hu.

Már januárban megtörtént az idei első csalás, a Budapest VII. kerületi rendőrök egy háromtagú bandát fogtak el, akik több, mint 200 ezer forinttal károsítottak meg egy ukrán férfit. Az ATM-es csalók trükkös módszere, hogy odalépnek a bankautomatánál álló áldozatukhoz, és felajánlják, hogy segítenek neki a pénzfelvételben. Miután az áldozat beírja a felvenni kívánt összeget, a kifizetés előtt elsötétül az automata kijelzője; ekkor a csalók azt mondják, hogy lefagyott a gép vagy nem működik, ezért a legközelebbi másik ATM-hez invitálják áldozatukat. Miközben a csaló igyekszik szóval tartani és lekötni az áldozat figyelmét, egy pillanat alatt kiveszi az automatából azt a pénzt, amit előtte levettek a számlájáról. 

Az ATM-es csalók már másodpercek alatt ellopják a gyanútlanok pénzétForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2016 Dobo Kristian/Shutterstock. No use without permission./Dobo Kristian

Augusztus közepén ugyanilyen módszerrel járt sikerrel egy másik csaló, az áldozat ezúttal egy idős asszony volt, akit a terézvárosi rendőrök csak most fogtak el. 

 A 40 éves csalóról kiderült, hogy az elmúlt időszakban több embert is megkárosított, összesen 300 ezer forintot csalt ki az áldozataiból. A Magyar Rendőrség a hivatalos weboldalán tett közzé egy rövid videót, amin jól látszik, hogy a 40 éves csaló hogyan vette el egy pillanat leforgása alatt a sértettek pénzét. Ugyan a gyanúsított nem tett vallomást, a rendőrök őrizetbe vették, valamint előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására.