A Magyar Nemzet számolt be róla, hogy megszállná a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az online (média)teret. Vagyi kis túlzással erre lehet következtetni a hatóság legújabb, ám hamarosan lejáró munkaügyi felhívásaiból. A hivatal ugyanis etikus hekkert és webtitkárt szeretne alkalmazni, a pozíciókra pedig hagyományos álláshirdetésekben keres hozzáértő jelentkezőket.

Az etikus hekker munkakört – hivatalosan informatikai szakreferensi pozíciót – határozatlan időre és teljes állásban töltené be a hatóság. A jelentkezőtől a szakirányú képzettség igazolásán túl magyar állampolgárságot, beföldi lakóhelyet és büntetlen előéletet várnak el azzal, hogy számítania kell nemzetbiztonsági átvilágításra, biztonsági ellenőrzésre és alkalmassági vizsgálatra. A státuszt majdan elnyerő személynek részt kell vennie a NAV információs rendszereinek tesztelésében, a hibák kimutatásában, javításában. A feladatok között szerepel a hekkertámadások feltárása, kivizsgálása és a kibergyakorlatok lebonyolítása is.

Az adóhivatal szóvivője elmondta:

A magyar adóhivatal fejlett digitális ellenőrzési, nyilvántartási rendszereket alakított ki, emiatt a NAV adatvagyona ma már összesen mintegy 11 petabyte-nyi, annyi, mint kétszázötven évnyi, HD minőségű film."

Adatainkat, informatikai rendszereinket védenünk kell, s fel kell készülnünk minden elképzelhető forgatókönyvre" – tette hozzá Kis Péter András.

Az etikus hekker alkalmazása az eddigi kibervédelmi megoldások mellett új eszközt adna a NAV kezébe (illusztráció)Forrás: Shutterstock

Akad más érdekesség is a NAV most futó álláshirdetései között, a szervezet ugyanis webtitkárt – hivatalos nevén kommunikációs szakreferenst – is felvenne. Az ellátandó feladatok listája itt is hosszú: a hatóság internetes felületeinek kezelése, aloldalak létrehozása és hírlevélszerkesztés mellett tartalmak készítése is szerepel a felsorolásban. A szakember közreműködne a NAV telefonos alkalmazásának felügyeletében és közösségi oldalainak gondozásában is.