Jön a szokásos céges ajándékozás és a karácsonyi rendezvények időszaka. Az energiaáremelkedés és magas inflációs környezet miatt a szokásosnál is nagyobb költségekkel számolhatnak a vállalatok. Fontos figyelni arra, hogy milyen ajándék vagy rendezvény után mekkora mértékű adót és kinek kell bevallani és megfizetni, valamint mi adható adómentesen – hívja fel a figyelmet Szabó Csaba, az ICT Európa Finance Zrt. szakmai igazgatója.

Természetesen az első kérdés, hogy mit lehet adómentes adni? A magyar adórendszerben a céges adómentes juttatások tekintetében néhány lehetősége van a vállalatoknak. Adómentesen adható juttatás lehet például: egy koncertjegy, egy bérlet, tipikusan valamilyen szilveszteri vagy karácsonyi koncert, de adható sportrendezvényre belépő vagy bérlet is. Ebbe a körbe tartoznak még a múzeum látogatási lehetőségek, cirkusz belépők, színház vagy egyéb zeneművészeti rendezvényekre szóló bérletek vagy jegyek. Fontos figyelemmel lenni arra, hogy az adómentesség értékhatára a mindenkori minimálbér összege (idén 200.000 Ft), illetve, hogy nem lehet utalvány formájában juttatni, valamint nem lehet visszaváltható. 

IllusztrációForrás: --

Lehetősége van a munkáltatónak év közben egy alkalommal úgynevezett egyes meghatározott juttatásként ajándékot adományozni a munkavállalóknak. Nagyon fontos viszont, hogy hogyan teszi ezt a cégvezetés, hiszen adókötelezettsége merülhet fel még a munkavállalónak is. Ugyanis egyes meghatározott juttatásként évente egyszer a minimálbér 10 százalékáig (ez idén 20.000 Ft) adhat ajándékot a munkavállalónak, melynek adózása a munkáltatót terheli. Az ilyen juttatás szokásos piaci értékének a 1,18-szorosa után 15 százalék Szja-t és 13 százalék szociális hozzájárulást kell fizetnie az ajándékozó vállalatnak.

Abban az esetben, ha az ajándék átadására például egy karácsonyi vacsorán kerül sor, akkor a minimálbér 25 százalékáig adható, idén 50.000 Ft-ig, szintén a fenti adózás mellett. Amennyiben viszont meghaladja ezt az összeget az ajándék értéke, akkor már a munkavállaló munkaviszonyból származó jövedelmének minősül és így szja-t (15 százalék) és társadalombiztosítási járulékot (18,5 százalék) kell a munkavállalónak megfizetnie – hívja fel a figyelmet a szakértő. Ez esetben a munkáltatónak is felmerül még szociális hozzájárulási kötelezettsége.Az átlagos karácsonyi rendezvények (vacsora, karácsonyi parti) reprezentációs alkalomnak minősülnek, így a cégeknek a szokásos piaci értéknek a 1,18-szorosa után 15 százalék szja-t és 13 százalék szociális hozzájárulást kell megfizetnie.

IllusztrációForrás: Image Source/Dreampictures

A munkavállalók közötti ajándékozás

Sok cégnél szokás, hogy a munkatársak különböző ajándékokkal meglepik egymást. Az Szja törvény értelmében ezen ajándékozás teljesen adómentes, mindaddig, amíg az ajándék nem valamiféle ügylet ellenértékeként szolgál (szolgáltatásnyájtásra vagy termékértékesítésre, illetve ezekkel összefüggésben történik), hiszen akkor már nem beszélhetünk adómentességről – figyelmeztet az ICT Európa Finance Zrt. szakértője.