A Kelet-Szibériában, Jakutföldön található Ojmjakon a világ leghidegebb helyen fekvő települése, ahol januárban általában -50 Celsius fok a hőmérséklet, de a rekord eddig -72 Celsius fok volt.

Ojmjakon azért van ilyen farkasordító hideg, mert egy völgyben helyezkedik el és a környező hegyekben megült levegő hűti le ennyire.

Ojmjakon lakosai úgy felöltöznek, hogy csak a szemük látszik ki a ruhájukbólForrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Semen Sivtsev

Mégis ezren laknak itt, sőt, még internet, konditerem, kávézó, étterem, de még egy kisebb repülőtér is van a faluban.

Egy helyi lakos éppen az autójának a kerekeit próbálja kiszabadítani a fagyott hó fogságábólForrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Semen Sivtsev

A gyerekeket a téli hidegben annyira felöltöztetik, hogy csak a szemük látszik ki, és szánokkal viszik őket iskolába. Az ojmjakoni nőknek különleges sminkjük van, ugyanis ún. fagypillákat hordanak.

A közlekedés csak motoros szánokon oldható meg a hóborította tájonForrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Semen Sivtsev

A fagyos hidegben enyhén szólva sem könnyű az élet, mert megfagy a tinta a tollakban, lemerülnek az akkumulátorok, ezért egész nap járnak az autók, kályhák vannak az autókban, és petróleumot kevernek a gázolajba.

Ojmjakon madártávlatból, a felvétel elkészültekor -54 °C volt a településenForrás: Shutterstock/ Spiridon Sleptsov

Temetkezni sem tudnak egyszerűen, mivel a megfagyott talajban 3 napig ássák a sírhelyet - írja a Promotions.hu.

Nézze meg a nem hétköznapi településről készült videót:

A faluban minden ház fából épült, mert ez az egyetlen építőanyag, ami kibírja a 100 fokos hőingadozást. Ugyanakkor a falura egyre kíváncsiabbak az utazók. A turizmus nagyon fellendült az utóbbi időben, az ügynökségek is előszeretettel javasolják Ojmjakon faluját.