Elon Musk a napokban egy, a szólásszabadságról szóló hosszadalmas vita során kijelentette, hogy "határozottan fennáll a lehetősége" annak, hogy veszélyben forog az élete - írja a Fox Business.

A beszélgetés során szóba kerültek a Twitteren végrehajtott változtatások, ahogy az is, hogy a technológiai óriáscég új tulajdonosa miért döntött úgy, hogy mégis nyilvánosságra hozatja a twitteres belső levelezést Hunter Biden (a jelenlegi amerikai elnök fia) laptopjáról ellopott fájlokról. 

Az elhíresült laptopot egy Delaware-i javítóműhelyben hagyta el Joe Biden fia. A fájlokból kiderült többek között Hunter Biden kaotikus magánéletének és tengerentúli illegális üzleti kapcsolatainak számos részlete is. Erről először a New York Post írt, a Twitter pedig első körben blokkolta ezen cikkek megoszthatóságát, sőt, még azt is megakadályozta, hogy a felhasználók személyes üzenetekben továbbíthassák azt, arra hivatkozva, hogy a platform szabályzata tiltja a lopott és hackelt dokumentumok terjesztését. A Twitter akkor még nem Musk tulajdonában volt. Hunter Bidennel szemben egyébként a mai napig széleskörű nyomozás folyik, ugyanis érintett lehet többek között adócsalás bűncselekményében is.

Elon Musk Twitter profiljaForrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

"Őszintén szólva elég jelentős a kockázata annak, hogy valami nagyon rossz fog történni velem, például, hogy rám lőnek. Egy biztos: én nem fogok semmilyen szabadtéri autós felvonulást tartani, hadd fogalmazzak így" - mondta Musk egy Twitter Spaces-beszélgetésen.

A világ jelenlegi leggazdagabb embere ehhez még hozzáfűzte, hogy nem is lenne nehéz megkísérelni ellene egy merényletet, de reméli, hogy erre nem fog sor kerülni.

A Twitter új tulajdonosa a szólásszabadság fontossága mellett a platformmal kapcsolatos jövőbeli terveiről értekezett a nagyjából kétórás beszélgetés során.

"A történelem során a szólásszabadság nem egy magától értetődő dolog volt, és nagyon keményen kell küzdenünk azért, hogy ezt megőrizzük. Napjainkban inkább az ellenőrzött és az előzetesen jóváhagyott, nem pedig a szabad beszéd az alapértelmezett."

A vitára egy nappal azután került sor, hogy Matt Taibbi újságíró közzétette a Twitter felső vezetésének belső kommunikációját, amelyből kiderült, hogy a platform felfüggesztette és cenzúrázta azokat a felhasználókat, akik kommentálták a New York Post Hunter Biden laptopos történetét.

"A Twitter rendkívüli lépéseket tett a történet eltussolására, eltávolította a linkeket és figyelmeztetéseket tett közzé, hogy a történet "nem biztonságos". Még a közvetlen üzenetben való továbbítását is blokkolták, ami eddig csak extrém esetekre, például gyermekpornográfiára volt fenntartva" - tweetelte Taibbi.