Az emelkedő tengerszint és a szélsőséges időjárás hamarosan gyakorlatilag az összes egyiptomi régészeti lelőhelyet elpusztíthatja, számolt be róla a Mirror.

Egyiptom híres régészeti lelőhelyei, köztük a piramisok és a Szfinx akár már 100 éven belül is eltűnhetnek a klímaváltozás következtében – figyelmeztettek szakértők. 

A gízai piramisok néven három piramist értünk: az egyiptomi óbirodalmi Hufu, Hafré és Menkauré fáraók piramisaitForrás: Pinterest

Alexandria, Egyiptom második legnagyobb városa, amelyet Nagy Sándor alapított időszámításunk előtt 331-ben, pedig várhatóan már 30 éven belül víz alá kerülhet.
A szélsőséges időjárás és az emelkedő tengerszint az ország több törékeny történelmi helyszínét is veszélyezteti; Luxor ókori templomai és a Földközi-tenger közelében található római amfiteátrum sincs biztonságban.

Hussein Abdel Basir, a Bibliotheca Alexandrina Régiségek Múzeumának igazgatója a következőket mondta: A légszennyezés és a szélsőséges időjárási események súlyos károkat okoznak az olyan történelmi helyszíneken, mint például a gízai piramisok. Sőt jelenleg minden természeti terület egyharmada és minden kulturális örökség egyhatoda veszélyben van az éghajlatváltozás miatt."Azonban ha a klímaválság ebben az ütemben folytatódik, akkor nem csak Egyiptomban, hanem a világ más pontjain is olyan legendás kincsek tűnhetnek el örökre, mint például a perui Machu Picchu.