Októberben csökkent az Egyesült Államok exportja, ezzel szemben nőtt a behozatal. Úgy tűnik, a világ legnagyobb gazdaságának „betett" a dollár erősödése.

Az Egyesült Államok exportja októberben 0,7 százalékkal, 256,6 milliárd dollárra esett, az import 0,6 százalékkal, 334,4 milliárd dollárra nőtt az előző havihoz képest. Az amerikai kereskedelmi minisztérium nyilvánosságra hozott adatai szerint a külkereskedelmi deficit 5,4 százalékkal, 78,2 milliárd dollárra ugrott a szeptemberi 74,1 milliárd dolláros hiányról, de így is elmaradt a várt mínusz 80 milliárd dollártól.

A Kínával folytatott kétoldalú kereskedelmi forgalomban az amerikai deficit a szeptemberi 38,29 milliárd dollárról jelentősen, 28,87 milliárd dollárra csökkent.

Távlati felvétel Los Angeles teherkikötőjéről, mely az USA legnagyobb tengeri áruforgalmi termináljaForrás: Getty Images/Mario Tama

A Reuters hírügynökség a jelentéssel kapcsolatban emlékeztetett arra is, hogy a dollár az idén több mint 11 százalékkal erősödött az Egyesült Államok fő kereskedelmi partnereinek valutáihoz képest, amely annak az eredménye, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve az infláció elleni harcban az 1980-as évek óta a leggyorsabb kamatemelési ciklust hajtja végre.

Kicsit hasonlít az USA helyzete Svájcra: ha jelentősen felértékelődik a menedékdeviza funkció, az visszaveti a kivitelt, hiszen alapból drágul minden a dollár erősödésével.

A kisebb kereskedelmi deficit volt az egyik fő tényező, amely az amerikai gazdasági növekedés harmadik negyedévi fellendülését hajtotta. A deficit októberi meredek növekedése azt sugallja, hogy a kereskedelem ebben a negyedévben negatív hatással lesz a GDP bővülésére.

Ide tartozik, hogy az amerikai kereskedelmi minisztérium minap nyilvánosságra hozott becslése szerint az Egyesült Államok gazdasága évesített ütemben 2,6 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben; a Dow Jones elemzői 2,3 százalékot vártak. Árnyalja azonban a képet, hogy az első két negyedévben mért 1,6, illetve 0,6 százalékot zsugorodott világ legnagyobb gazdasága, vagyis recesszióban volt az USA.