Tovább nő az amerikai külkereskedelmi hiány

Los Angeles-i teher kikötőrő
SAN PEDRO, CA - SEPTEMBER 18: Cargo ships hold shipping containers (centre R) as other containers sit at the Port of Los Angeles, the nation's busiest container port, on September 18, 2018 in San Pedro, California. China will impose an additional $60 billion in tariffs on U.S. imports in retaliation to $200 billion in tariffs on Chinese imports set by U.S. President Donald Trump. (Photo by Mario Tama/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Októberben csökkent az Egyesült Államok exportja, ezzel szemben nőtt a behozatal. Úgy tűnik, a világ legnagyobb gazdaságának „betett" a dollár erősödése.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok exportja októberben 0,7 százalékkal, 256,6 milliárd dollárra esett, az import 0,6 százalékkal, 334,4 milliárd dollárra nőtt az előző havihoz képest. Az amerikai kereskedelmi minisztérium nyilvánosságra hozott adatai szerint a külkereskedelmi deficit 5,4 százalékkal, 78,2 milliárd dollárra ugrott a szeptemberi 74,1 milliárd dolláros hiányról, de így is elmaradt a várt mínusz 80 milliárd dollártól.

A Kínával folytatott kétoldalú kereskedelmi forgalomban az amerikai deficit a szeptemberi 38,29 milliárd dollárról jelentősen, 28,87 milliárd dollárra csökkent.

Távlati felvétel Los Angeles teherkikötőjéről, mely az USA legnagyobb tengeri áruforgalmi terminálja Forrás: Getty Images/Mario Tama

A Reuters hírügynökség a jelentéssel kapcsolatban emlékeztetett arra is, hogy a dollár az idén több mint 11 százalékkal erősödött az Egyesült Államok fő kereskedelmi partnereinek valutáihoz képest, amely annak az eredménye, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve az infláció elleni harcban az 1980-as évek óta a leggyorsabb kamatemelési ciklust hajtja végre.

Kicsit hasonlít az USA helyzete Svájcra: ha jelentősen felértékelődik a menedékdeviza funkció, az visszaveti a kivitelt, hiszen alapból drágul minden a dollár erősödésével.

A kisebb kereskedelmi deficit volt az egyik fő tényező, amely az amerikai gazdasági növekedés harmadik negyedévi fellendülését hajtotta. A deficit októberi meredek növekedése azt sugallja, hogy a kereskedelem ebben a negyedévben negatív hatással lesz a GDP bővülésére.

Ide tartozik, hogy az amerikai kereskedelmi minisztérium minap nyilvánosságra hozott becslése szerint az Egyesült Államok gazdasága évesített ütemben 2,6 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben; a Dow Jones elemzői 2,3 százalékot vártak. Árnyalja azonban a képet, hogy az első két negyedévben mért 1,6, illetve 0,6 százalékot zsugorodott világ legnagyobb gazdasága, vagyis recesszióban volt az USA.