Egy kínai asszony terhességet színlelt, hogy iPhone-okat és számítógépes csipeket csempészhessen át a határon - írja a Daily Star

Az asszony több száz számítógépes processzort és több iPhone-t is szeretett volna átvinni a határon, ezek a műszaki eszközök Kínában ugyanis sokkal drágábbak, mint bárhol máshol a világon. 

A helyi hírek szerint a szóban forgó nő november végén Makaóból tért haza Kínába, amikor a vámosok megállították, és "szokatlan" testtartásáról kérdezték. Az asszony azt válaszolta, hogy várandóssága ötödik hónapjában jár, a hasának mérete azonban gyanút keltett. 

Miután a tisztviselők test szkennerbe küldték a nőt, azonnal látták, hogy egyáltalán nem terhes. A hamis "babapocakjában" pedig több mint 100 Intel processzort és kilenc iPhone-t találtak az ellenőrök. 

Nem ez az első eset, hogy valaki megpróbált iPhone-okat átcsempészni a kínai határon. 2017-ben a hongkongi határőrök letartóztattak egy nőt, aki 102 darab iPhone-t szíjazott a testére, és így próbált átjutni a szárazföldi Kínába. 

Hatalmas feketepiaca van az iPhone-oknak KínábanForrás: AFP/Johannes Eisele

Kínában egyre nagyobb a műszaki cikkek feketepiaca, hatalmas tételekben árulnak fű alatt lopott és hamis árucikkeket. 

A Forbes egyik jelentése kiemeli, hogy Kínában mennyire könnyű okostelefonokat vásárolni potom áron a csempészektől, akik "a márkás készülékek felszínes megjelenését és érzetét adják, de az ár töredékéért". 

Ezt úgy tekintik, mint egy eszközt, amellyel a szegényebbek is hozzájuthatnak a mindenki máséhoz hasonló elektronikai eszközökhöz.