Megújul Sárospatak legjelentősebb műemléke, a Rákóczi-vár, amely a magyarországi késő reneszánsz építészet egyik legértékesebb alkotása.

A komplex, közel nettó 3 milliárd forint értékű fejlesztés a Magyar Nemzeti Múzeum, Sárospatak Önkormányzata és a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. együttműködésében valósul meg. Ennek keretében az elmúlt időszakban modernizálták a Lőportornyot, a Veres-bástyát és a jegypénztárt.

A Magyar Építők cikke kitér arra, hogy a több lépésben megvalósuló projekten belültavaly júliusban kezdődött meg a Lőportorony és közvetlen környezetének helyreállítása, és idén novemberben már elkészült. Az épületben és környezetében visszaállították az eredeti padló- és terepszintet. A dongaboltozatot könnyűszerkezetes faburkolatú boltozatként rekonstruálták. A meglévő kőkeretek helyreállítását kőrestaurátori munkával, az újakat rekonstrukcióval készítették el. 

Galériánkban a Magyar Építők fotóinak felhasználásával látványos felvételeket közlünk a sárospataki Rákóczi-vár felújításáról:

Mintegy 3 milliárd forintos fejlesztéssel modernizálták hazánk egyik legismertebb várát - a képre kattintva galéria nyílik!Forrás: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

A Veres-bástya és a jegypénztár rekonstrukciója már korábban, júliusra befejeződött.  

Helyreállították a Veres-bástya erősen megbomlott keleti falazatának állapotát, emellett renoválták a délkeleti falazatot. A falazatról a borostyán kivételével minden növényzetet eltávolítottak, a hiányzó falsíkokat − az eredeti falsíknak megfelelően eredeti textúrával és lőrésekkel kiegészítve − új trasszcementes habarccsal építették vissza.

A kőrestaurátori munkálatok során kiemelték a falazatban lévő másodlagosan beépített faragványokat, illetve osztópárkányt építettek.

A jegypénztárban a meglévő padlószintek átalakításával kialakul egy új, azonos magasságban lévő járószint, mely a környező helyiségek padlószintjeihez igazodik. Alapanyagát tekintve, egy része az egykori kapu maradványainak megtekintését biztosító üvegfödémből készült, a helyiség többi felületén svédpadló burkolatot helyeztek el. Az egykori kapualj kőkeretét kőrestaurátori munkával állították helyre.