Forgalomba került az első, III. Károly királyt ábrázoló érme

III. Károly király első hivatalos érmepéldánya, III. Károly király érme
An undated handout picture released by the Royal Mint, received in London on September 29, 2022 shows the new King's portrait created by British sculptor Martin Jennings on a 50 pence, unveiled as the first official coin effigy of King Charles III. The reverse (R) features a design that originally appeared on the 1953 Coronation Crown, struck to commemorate Queen Elizabeth II’s coronation at Westminster Abbey, and includes the four quarters of the Royal Arms depicted within a shield. In between each shield is an emblem of the home nations; a rose, a thistle, a shamrock and a leek. - The Royal Mint has depicted Britain’s Royal Family on coins for over 1,100 years, documenting each monarch since Alfred the Great. (Photo by TOM HARRISON / Royal Mint / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / ROYAL MINT " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - RESTRICTED TO SUBSCRIPTION USE - NO SALES - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
A III. Károly királyt ábrázoló érmékkel már találkozhatnak a britek. Az új uralkodó portréjával díszített 50 pennys érmék hivatalosan is a pénzforgalomba kerültek, és már elérhetőek az Egyesült Királyság kijelölt postahivatalaiban.
Vágólapra másolva!

A király portréja azon az érmén lesz látható, ahol korábban II. Erzsébet királynő arca volt, érdekes módon viszont

Károly király nem viseli a koronát a hivatalos érmeportréján.

Az új 50 penny-s érme Forrás: AFP/Tom Harrison

A király képmását Martin Jennings szobrász készítette. Az érme másik oldalán lévő, szintén megújult dizájn a királynő életének és hagyatékának állít emléket.

Rebecca Morgan, a Királyi Pénzverde gyűjtői szolgáltatásokért felelős igazgatója a következőket mondta:

Decemberben összesen 4,9 millió 50 penny-s érme kerül forgalomba az Egyesült Királyság 9452 postafiókjában. Az érméket aprópénzként osztják ki, amikor az ügyfelek vásárolnak.

Összesen mintegy 9,6 millió darab kerül végül forgalomba, a keresletnek megfelelően.

Az új brit érmék előlapjának dizánja Forrás: AFP/Tom Harrison

Mi lesz a néhai királynőt ábrázoló érmékkel?

A II. Erzsébet királynő képmását viselő összes brit érme törvényes fizetőeszköz marad és aktív forgalomban lesz még várhatóan jó ideig.

Hatalmas feladat lenne lecserélni azokat, hiszen csupán az Egyesült Királyságban mintegy 27 milliárd példány kering belőlük.

A tervek szerint amint megsérülnek vagy elhasználódnak, akkor fogják majd begyűjteni azokat. Ez nem is meglepő döntés a britek számára, ugyanis az Egyesült Királyságban már évszázadok óta megszokott, hogy a különböző uralkodók képmásait ábrázoló érmék együtt forognak, így biztosítva a költséghatékony és zökkenőmentes átmenetet.