A III. Károly királyt ábrázoló érmékkel már találkozhatnak a britek. Az új uralkodó portréjával díszített 50 pennys érmék hivatalosan is a pénzforgalomba kerültek, és már elérhetőek az Egyesült Királyság kijelölt postahivatalaiban.

A király portréja azon az érmén lesz látható, ahol korábban II. Erzsébet királynő arca volt, érdekes módon viszont Károly király nem viseli a koronát a hivatalos érmeportréján.

Az új 50 penny-s érmeForrás: AFP/Tom Harrison

A király képmását Martin Jennings szobrász készítette. Az érme másik oldalán lévő, szintén megújult dizájn a királynő életének és hagyatékának állít emléket.

Rebecca Morgan, a Királyi Pénzverde gyűjtői szolgáltatásokért felelős igazgatója a következőket mondta: A mai nap ismét egy új korszak indul az Egyesült Királyság érmeverésében. A Királyi Pénzverde már több mint 1100 éve készít az uralkodó képmását viselő érméket, és büszkék vagyunk arra, hogy ezt a hagyományt III. Károly király uralkodása alatt is folytatjuk."Decemberben összesen 4,9 millió 50 penny-s érme kerül forgalomba az Egyesült Királyság 9452 postafiókjában. Az érméket aprópénzként osztják ki, amikor az ügyfelek vásárolnak. Összesen mintegy 9,6 millió darab kerül végül forgalomba, a keresletnek megfelelően.

Az új brit érmék előlapjának dizánjaForrás: AFP/Tom Harrison

Mi lesz a néhai királynőt ábrázoló érmékkel?

A II. Erzsébet királynő képmását viselő összes brit érme törvényes fizetőeszköz marad és aktív forgalomban lesz még várhatóan jó ideig. Hatalmas feladat lenne lecserélni azokat, hiszen csupán az Egyesült Királyságban mintegy 27 milliárd példány kering belőlük.A tervek szerint amint megsérülnek vagy elhasználódnak, akkor fogják majd begyűjteni azokat. Ez nem is meglepő döntés a britek számára, ugyanis az Egyesült Királyságban már évszázadok óta megszokott, hogy a különböző uralkodók képmásait ábrázoló érmék együtt forognak, így biztosítva a költséghatékony és zökkenőmentes átmenetet.