A globális légi közlekedési ágazat jövőre maga mögött hagyhatja a koronavírus-járvány negatív hatásait, és újra nyereséges időszakot zárhat. Ezzel véget érhet a három éve tartó veszteséges időszak.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) szerint a globális légitársaságoknak idén már jelentősen sikerült csökkenteniük a veszteségeiket, és 2023-ban újra nyereséges évet zárhatnak majd.

Az IATA arra számít, hogy a vállalatok veszteségei idén 6,9 milliárd dollárt tesznek ki, ami sokkal kedvezőbb lenne a 2020-ban és 2021-ben elszenvedett veszteségekhez képest.

A globális légi közlekedési szektor éves üzleti eredményeiForrás: Statista

Miként a Statista ábráján is látszik, a járvány előtti évben (2019-ben) az iparág még 26,4 milliárd dolláros nyereséget realizált. Ahogy azonban 2020-ban hirtelen megjelentek a járvány miatti korlátozások, óriási, közel 138 milliárd dolláros veszteség keletkezett. 2021-ben a veszteség 42 milliárd dollárra csökkent, és jövőre már újra szerény, 4,7 milliárd dolláros profitot láthatnak a szektor szereplői.

Az IATA hangsúlyozta azonban, hogy a jövő évre várt nyereséget számos kockázat fenyegeti. Noha a járvány miatti korlátozásokat a világ legtöbb részén feloldották, a magas üzemanyagárak, az infláció, valamint a gyenge világgazdasági kilátások újra nyomást helyezhetnek a légi közlekedésre.