A nigériai központi bank drasztikusan korlátozza a készpénzfelvételt az országban. Az állam így próbálja felvenni a harcot az emberrablóknak fizetett váltságdíjak és a pénzmosás ellen.

A héten bejelentett döntés értelmében a nigériai központi bank (CBN) közölte, hogy a magánszemélyek heti készpénzfelvételét 100 ezer naira (kb. 89 ezer forint) összegre csökkentik. A korábbi limit 2,5 millió naira volt – írja az AlJazeera.

A szabály január 9-én lép érvénybe, és az állam célja az, hogy visszaszorítsa a készpénzhasználatot, illetve az ezzel összefüggő bűncselekményeket az országban. A nigériaiak többsége ugyanis nem is rendelkezik bankszámlával, vagyis rendkívül intenzív az informális készpénzpiac. A döntés egyik célja, hogy a pénzmosás mellett például az emberrablások számát is igyekezzenek visszaszorítani.

Nigéria a készpénzfelvétel korlátozásával küzdene a bűnözés ellenForrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

A vállalkozások számára is csökkentették a felvehető heti limitet, a korábbi 3 millió nairáról 500 ezerre (kb. 445 ezer forint). A közlemény szerint a határértéket meghaladó pénzfelvételekért 5, illetve 10 százalékos feldolgozási díjat kell majd fizetni.

Az új szabályok szerint a magánszemélyek és a vállalkozások havonta egyszer legfeljebb 5, illetve 10 millió naira összeget vehetnek fel.

A múlt hónapban egyébként Nigéria új tervezésű bankjegyeket is bevezetett, melyek részben szintén a pénzmosás visszaszorítását szolgálják.

Az afrikai országban forgalomban lévő 3200 milliárd naira több mint 80 százaléka a kereskedelmi bankokon kívül mozog a gazdaságban.