Románia és Bulgária megérdemelte volna a csatlakozást a schengeni övezethez, hiszen keményen védik határaikat és sokat tettek az illegális migráció megfékezése érdekében - írta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken a közösségi oldalán.

Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésében felidézte, hogy csütörtökön szavaztak az EU-tagállamok Brüsszelben Horvátország, Románia és Bulgária csatlakozásáról a schengeni övezethez. Horvátország felvételt nyert, de Románia és Bulgária nem csatlakozhat, "holott mindketten megérdemelték volna".

Akkor mégis miért nem csatlakozhattak? Nos, azért, mert egy-egy tagállam - Ausztria illetve Hollandia - megvétózta a csatlakozásukat. Mindenki más támogatta. S hol vannak ilyenkor a hivatásos károgók, az EU egységéért aggódók, az egyhangú döntéshozatalt eltörölni akaró EP-képviselők, hol vannak a liberális mainstream jajveszékelő újságírói, hol vannak a brüsszeli bürokraták, a liberális kormányok miniszterei?" - tette fel a kérdést a tárcavezető.

Belépésre váró autósok a röszkei határátkelőnél, mely egyben a schengeni övezet egyik belépési pontjaForrás: shutterstock

Úgy folytatta, hogy azt kérte, hasonlítsák össze ezt a mostani csendet azzal a "hangzavarral", ami minden egyes magyar nemzeti álláspontot kísér a brüsszeli vitákban.

"A liberális mainstream ismét leleplezte mérhetetlen képmutatását: ha egy közép-európai ország vétózik, az a világvége, az európai egység szétverése, ha pedig a nyugat-európaiak vétóznak, akkor az rendben van" - értékelte a történteket Szijjártó Péter.