Itt épülhet fel minden idők legmagasabb felhőkarcolója

megatall, magas, legmagasabb, felhőkarcoló, építés, illusztráció
Skyscrapers, buildings, highway in Hong Kong city, China at summer, top view from China Resources Building
Vágólapra másolva!
A tervek szerint a világ legújabb, egyben legmagasabb felhőkarcolója ötször hatalmasabb lesz, mint az Empire State Building és mintegy 5 milliárd dolláros (1950 milliárd forint) büdzséből készülhet el.
Vágólapra másolva!

A Szaúd-Arábiában épülő „Megascraper" minden idők egyik legnagyobb ember alkotta építménye lenne. Már készülnek a 2000 méter magas torony tervei, amely a szaúdi főváros, Rijád hatalmas átépítésének központi elemét adná majd.

A felhőkarcoló több mint kétszerese lenne a világ legmagasabb épületének, a dubaji Burdzs Kalifának, míg a Big Ben méretének húszszorosára nyúlna.

A Public Investment Fund (PIF, magyarul Közberuházási Alap) Szaúd-Arábia szuverén vagyonalapja
felelős a projektekért, elnöke pedig az ország de facto uralkodója, az alábbi képen látható Mohamed bin Szalmán koronaherceg:

Szintén ez a befektetési alap áll a Neom, vagy Jövő városaként emlegetett megaprojekt mögött is, sőt
a PIF vezette azt a konzorciumot is, amely megvásárolta a Premier League-ben szereplő Newcastle Unitedet. Az alap a becslések szerint közel 500 milliárd font (239 ezer milliárd forint) értékű vagyonnal rendelkezik.

A NEOM fantáziarajza Forrás: NEOM

Szaúd-Arábia jelenleg a "Vision 2030" néven ismert megaprojektek és beruházások hatalmas sorozatát hajtja végre, amelynek célja az olajtól függő gazdaság diverzifikálása, azaz több lábra állítása.

Mohamed bin Szalmán koronaherceg szívügyének tekinti a kezdeményezést, az országot érintő legtöbb társadalmi modernizációs törekvéssel együtt, legyen az a nők vezetési tilalmának feloldása, vagy épp a vallási rendőrség hatáskörének korlátozása. Bár az is tény, hogy a szaúdi trónörökös több szólásszabadsággal kapcsolatos botrányba is keveredett az évek során, ilyen volt Dzsamál Hasogdzsi rendszerkritikus szaúdi újságíró meggyilkolásának ügye.

A cikk kiemelt képe illusztráció.