Fontos hír érkezett az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult fogyasztóknak

elektromosság, elektromos, mérőóra, villanyóra, villany, áram, illusztráció, 2021.11.22.
Vágólapra másolva!
Veszélyhelyzeti átmeneti ellátás révén juthatnak villamos energiához, ezzel az újévben is megőrizhetik működőképességüket az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult, szerződéssel nem rendelkező felhasználók. Az idén 2 GWh-nál kevesebbet fogyasztó vállalkozások, önkormányzatok, társadalmi szervezetek 2022. december 19-ig elektronikus úton nyilatkozva élhetnek e lehetőséggel. Áramellátásukról január elsejétől a nyilatkozattételt követően automatikusan létrejövő szerződés keretében, havonta változó áron gondoskodik majd az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. - írja közleményében az Energiaügyi Minisztérium. 
Vágólapra másolva!

A kormány minden speciális helyzethez alkalmazkodva védi a hazai fogyasztókat a szankciós energiaárak hatásaitól. A rendkívüli kihívások ellenére

fenntartotta a rezsicsökkentést, így a magyar családok továbbra is a legolcsóbban juthatnak földgázhoz,

és a második legalacsonyabb árat fizetik az áramért Európában. A munkahelyek megőrzése, a közszolgáltatások zavartalansága érdekében egyes versenypiaci fogyasztók jövő évi áramellátását új eszközzel igyekszik biztosítani a kormány.

Illusztráció Forrás: shutterstock.com

A konstrukciót a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezése alapján az Energiaügyi Minisztérium dolgozta ki. A kapcsolódó veszélyhelyzeti szabályozás 2022. december 13-án lép hatályba. Az érintett versenypiaci felhasználók az intézkedésnek köszönhetően január elsejétől sem maradnak villamos energia nélkül. A lehetőséggel azok az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult fogyasztók élhetnek, akik a jogszabály hatálybalépését megelőző napon nem rendelkeznek sem szerződéssel, sem elfogadott ajánlattal. Így értelemszerűen

nem fogadhatók be azok sem, akik a meglévő szerződésüket a kihirdetést követően mondanák fel.

E körből is kizárólag azok igényelhetik az új tarifán alapuló ellátást, akiknek 2022-es éves tényfogyasztása nem haladja meg a 2 GWh mennyiséget. A feltételeknek megfelelő ügyfelek e-mail címük megadásával az MVM Next honlapján (https://mvmenergiakereskedo.hu) tehetnek nyilatkozatot 2022. december 19., hétfő éjfélig. A határidő jogvesztő.

Az áramellátásról január elsejétől egy egyszerűsített eljárásban, mintaszerződésben rögzített tartalommal, határozatlan időre létrejövő szerződés alapján gondoskodik a kereskedő. Az érintettek a villamos energiát havonta változó áron kapják, kifejezetten azzal a céllal, hogy ellátásuk a jövő évben is biztosított legyen. Mennyiségi limittel, biztosítékadási vagy előlegfizetési kötelezettséggel nem kell számolniuk. A jogosulatlanul igénylők vagy jogosultságukat hitelt érdemlően nem igazolók szerződése azonban felmondható, akár kötbér fizetésére is kötelezhetők.

A konstrukciót bevezető veszélyhelyzeti kormányrendelet kimondja, hogy az átlagfogyasztás felett januártól érvényes lakossági áram- és gázárakat március helyett április végéig kell alkalmazni. 2023 első felében tehát nem a két negyedévre, hanem előbb négy, a folytatásban pedig két hónapra, májusra és júniusra rögzítik a legfontosabb energiahordozók rezsicsökkentett szinten túli tarifáit. A fűtési szezon utolsó hetei így nem lógnak ki a következő árszabási időszakból, ami megkönnyíti az előzetes költségszámítást, a fogyasztás megtervezését a családok számára.