Narancshasú fűpapagájok miatt az év felében állni fog egy szélerőmű

narancshasú fűpapagáj
Vágólapra másolva!
Ausztráliában ebben a hónapban fogadták el egy új, hatalmas szélerőműpark terveit, azonban a park működésének van egy fontos feltétele. Minden évben öt hónapra le kell állítani a turbinákat egy fokozottan veszélyeztetett papagájfaj védelmében.
Vágólapra másolva!

Összesen 122 szélturbinát tartalmaznak egy új erőműpark tervei Ausztráliában, melyet nemrég hagyott jóvá a tasmaniai környezetvédelmi hatóság (EPA) igazgatótanácsa. A Robbins-szigetre tervezett erőműpark létesítésének azonban van egy fontos feltétele: a narancshasú fűpapagáj (más néven: aranyhasú papagáj) kiemelt védelme.

A szélerőműparkra vonatkozó terveket ugyanis azzal a kikötéssel hagyták csak jóvá a hatóságok, hogy

a szélturbina-generátorokat minden évben le kell állítani a fokozottan veszélyeztetett papagájfaj északi és déli vonulási időszakában,

vagyis március 1. és május 31. között, illetve szeptember 15. és november 15. között – írja a CNBC.

A narancshasú fűpapagáj akaszthatja meg egy hatalmas szélerőműpark fejlesztését Ausztráliában Forrás:John Harrison/Wikimedia Commons

A Robbins-sziget Ausztrália állami fennhatósága alá tartozik, és Tasmania szigetétől északnyugatra található. A tervezett szélerőműpark teljes kapacitása a tervek szerint elérheti a 900 megawattot.

A projekt mögött álló ACEN Australia operatív igazgatója „teljesen váratlannak" nevezte az öt hónapos leállási feltételt.

David Pollington elmondta, ennek fényében a cégnek meg kell fontolnia további lehetőségeket is.

A szélenergia-kapacitás bővítésére irányuló globális tervek közepette a szélturbinák és környezet (beleértve a madárvilágot) közötti kölcsönhatás a következő évek egyik fontos kérdése lehet. Az Egyesült Királyságban működő Királyi Madárvédelmi Társaság például már figyelmeztetett arra, hogy a szélerőművek súlyos károkat okozhatnak a madarak számára, beleértve az élőhelyük pusztítását és az ütközési veszélyeket is.