Könnyebbé vált a lakásvásárlás a gyereket vállalóknak: hatalmas fordulat a babaváró hitelnél

család szülő apa anya baba csecsemő
Vágólapra másolva!
Egy hét alatt a második jó hírt kapják azok, akik babaváró hitelt akarnak felvenni. Az igénylési lehetőség kétéves meghosszabbítása után most csökkent a büntetőkamat, így kisebb lett a kölcsön felvételének kockázata - írja a Bank360.hu.
Vágólapra másolva!

Közel két év után először csökkent a 2024-ig meghosszabbított babaváró hitel referenciakamata. Ebben az időszakban a kamat nagy utat járt be: közel másfél százalékról 10 százalék fölé emelkedett, és végül 10,64 százalékon állt meg tavaly decemberben. Ezzel párhuzamosan a támogatás elvesztése után fizetendő büntetés is a többszörösére nőtt, a januári igénylőknek már több mint 6,6 millió forintos büntetéssel kellene számolnia. Innen fordult most vissza a kamat,

a kamatcsökkentésnek köszönhetően pedig több százezer forinttal mérséklődik a büntetés mértéke.

A Kormány a tavalyi év utolsó napjaiban született rendelete szerint a kamatmentesen igényelhető 10 millió forintos babaváró hitel továbbra is változatlan feltételek mellett vehető igénybe, egészen 2024 végéig. Az átlagosan 10 százalék feletti lakáshitel kamatok mellett a kamatmentességgel nem lehet versenyezni, emellett az is vonzó lehet a fiatal párok számára, hogy két gyermek vállalása esetén faragni is lehet a tőketartozásból, három gyermek után pedig teljesen le is lehet nullázni.

Az átlagosan 10 százalék feletti lakáshitel kamatok mellett a babaváró hitel kamatmentességével nem lehet versenyezni Forrás: Shutterstock

A támogatás célja a gyermekvállalás ösztönzése, ezt kell megígérni a pároknak a kamatmentességért cserébe. Ha a vállalt gyermek a futamidő első öt évében mégsem születik meg, akkor büntetőkamatot kell fizetni.

Ez két részre bontható:

  1. Elsőként vissza kell fizetni az állam által addig kifizetett kamattámogatást. Ennek az összege az első öt évre kiszámítható az alapján, hogy a pár mikor vette fel a kölcsönt, és akkor milyen referenciakamat volt érvényben.
  2. A futamidő hátralévő részében is büntetőkamattal terhelve kell törleszteni, ami jelentősen megemeli a korábban fizetett, legfeljebb 50 ezer forintos törlesztőrészletet.
Forrás: Bank360.hu

A gyermekvállalás nem teljesítése esetén fizetendő büntetés jelenleg azoknak a legmagasabb, akik 2023. januárban kötnek szerződést. A 10,64 százalékos referenciakamat (14,83 százalékos ügyleti kamat) 6,67 millió forintos büntetést von maga után 10 millió forintos hitelösszegnél, ha nem születik gyermek. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által január elején közzétett referenciamutató azonban ennél már jelentősen alacsonyabb, kereken 10 százalék, amivel egy közel kétéves emelkedési ciklus szakadt meg. A 10 százalékos referenciamutatóhoz tartozó 14 százalékos ügyleti kamattal számolva a februári igénylőknek már kisebb lesz a büntetőkamat: 6,3 millió forint. Tehát a hitel felvételével addig érdemes lehet kivárni.

Januártól a bankok újra lehetővé tették a babaváró hitel decemberben több helyen már felfüggesztett igénylését.

A kölcsön felvételének időpontjában azt is érdemes mérlegelni, hogy a bankok egymásra licitálva csábítják az ügyfeleket - derül ki a Bank360.hu összeállításából.