Lefolyókba öntik a Baileys-t a britek

karácsonyi likőr, ír krémlikőr
Vágólapra másolva!
A briteket arra kérték, hogy ne öntsenek Baileys-t a mosogatókba. Ugyanis a "Dry January", azaz "Józan január" kapcsán rengetegen így próbálják megszabadítani háztartásukat az alkoholtól.
Vágólapra másolva!

A "Dry January" az Alcohol Change UK kampánya, amely 2013-ban indult azzal a céllal, hogy az emberek január hónapban teljesen tartózkodjanak az alkoholtól.

Az idén tíz éves évfordulóját ünneplő kezdeményezés az Egyesült Királyság mellett mára számos országban ismert.

Csupán a britek küzül ebben a hónapban emberek tízezrei döntenek az alkohol elhagyása mellett, azonban közülük olyan sokan szabadulnak meg "drasztikus módon az alkoholtól", hogy az országban már figyelmeztetést is adtak ki. Ebben kérik a lakosokat, hogy a krémlikörös üvegek tartalmát ne öntsék a lefolyókba.

Az ír likőr ugyanis tönkreteheti a mosogató alatti csöveket, és drágán elhárítható dugulásokat okozhat.

Alex Saunders, a Southern Water szennyvízhálózatának vezetője elmondta, hogy az olyan krémes, zsíros likőrök mint például a Baileys, problémákat okozhatnak. Az ital a sűrű konzisztenciája miatt ugyanis a mosogató alatti U-kanyarban összeesik, és eltömődéseket okozhat, hasonlóan a forró főzőzsírhoz, olajokhoz és szószokhoz.

Jamie Woodhall, a Rentokil Specialist Hygiene szóvivője elmondta:

A lefolyóba öntött sütőolaj nem csak zsírszörnyet képez és dugulást okoz, hanem az olaj a csatornahálózatban tett utazása végén az élővizekbe jutva a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Például egyetlen csepp használt étolaj akár 1000 liter élővizet is elszennyezhet. Forrás: https://tudatosvasarlo.hu/hol-lehet-leadni-a-hasznalt-sutoolajat-az-orszagban/

"Az otthoni és kereskedelmi helyiségek lefolyóinak elzáródásáért a legtöbb esetben a zsírt és olajat tartalmazó termékek a felelősek, majd csak ezután következnek a rizs, a tészta; a liszt a kávézacc valamint a festékek" - tette hozzá a szakember.