Mi kerül egy kilogramm sóban hatvanezer forintba?

só, kanál
Vágólapra másolva!
Ázsia fehér aranyának nevezik a koreai bambuszsót, amelynek ára kilogrammonként 60 ezer forint körül van.
Vágólapra másolva!

A bambuszsó a buddhista szerzetesek eljárása szerint készül. Jelenleg ez a legdrágább só a világon, de íze és állítólag egészségügyi előnyei kárpótolnak az áráért.

A bambuszsó persze nem bambuszból készül.

Ez egy ízesített só, és a nevét az elkészítési módjáról kapta. A tengeri sót bambuszrúd belsejébe tömködik, majd megsütik - általában kilencszer.

A Magyar Mezőgazdaság cikke kiemeli, hogy a só ízesítésének folyamata a buddhista hagyományokból ered, ez adja az intenzív ízét is. A szerzetesek nem csupán szokatlan aromát akartak elérni, de a sütés különleges gyakorlatának köszönhetően számos tápanyagot is hozzáadtak a sóhoz. A bambusz egyébként több mint 500 hatóanyagot tartalmaz.

Az ilyen különleges kezelésnek alávetett közönséges tengeri só értéke nagymértékben megnövekszik, és a bambuszba helyezés után 30 nappal a világ legdrágább sójává válik.

Illusztráció Forrás: Origo

Azért olyan drága, mert a só kilencszeri megsütése fáradságos folyamat. A só ízesítésének minden egyes fázisa kézzel történik, és egy apró hiba visszafordíthatatlan következményekkel járhat, minden munka kárba vész.

A bambuszsó előállításához szükséges tengeri só Dél-Korea nyugati partjáról származik. A tengerből kinyert sót 3 éves bambusz vesszőkbe rakják, a bambuszt és a sót ezután kemencében 800 °C-fokon sütik, körülbelül 12-14 órán keresztül.

Ezt további nyolc alkalommal megismétlik, az utolsó sütés pedig még magasabb, körülbelül 1000 °C-fokos hőmérsékleten történik.

Minél többször sütik a sót, annál tisztább lesz, és annál magasabb a hatóanyag tartalma, s az ára is ettől függően drágul.

A bambuszsóban olyan lúgos ásványi anyagok is megtalálhatók, mint a magnézium, a vas és a cink, továbbá kerül bele A, E, B6 vitamin. Tartalmaz aminosavakat, amelyeknek köszönhetően antibakteriális, antimikrobiális és még antioxidáns hatású, valamint segíti a kollagénszintézist is.

A bambuszsót leggyakrabban a konyhában használják. Intenzív ízének köszönhetően már egy csipetnyi is elég ahhoz, hogy feldobja az ételeket.

A délkelet-ázsiai kultúrákban gyógysóként is használják. Ásványi anyagokban való gazdagsága miatt tökéletesen használható például arcradírként. Adják fogkrémekhez is, mert serkenti a keringést és fehéríti a fogakat.

Nézze meg a kölönleges sóról készült összeállítást (angol nyelvű):