Történelmi siker, még sohasem volt ilyen alacsony az álláskeresők száma

autószerelő dolgozik ÉPÜLET gyár gyártósor karosszéria KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ Mercedes munka közben
Kecskemét, 2015. január 20. Gyártósor a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában, ahol bemutatták az első hazai gyártású CLA Shooting Brake modellt 2015. január 20-án. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az MTI-hez eljuttatott közleményében történelmi sikerről számolt be. A szankciók és a válság miatti nehéz helyzetben a kormány intézkedéseinek köszönhetően megvalósult intézkedések eredményesnek bizonyultak. Hat hónapja 4,7 millió felett van a foglalkoztatottak száma Magyarországon, miközben 2022-ben soha nem látott szintre süllyedt a regisztrált álláskeresők száma.
Vágólapra másolva!

A háború és a szankciós válság ellenére eddig sikeresen védtük meg a munkahelyeket mind a versenyszférában, mind a közszférában, azaz a gazdasági védvonal sikeresen óvja a teljes foglalkoztatottságot - írja közleményében Nagy Márton, a gazdaságfejlesztési miniszter.

Történelmi rekord: még sohasem volt ilyen magas a foglalkoztatottság. A gazdasági védvonalnak köszönhetően rekordalacsony az álláskeresők száma is (illusztráció) Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Már fél éve, azaz hat hónapja 4,7 millió felett van a foglalkoztatottak száma Magyarországon, miközben 2022-ben soha nem látott szintre süllyedt a regisztrált álláskeresők száma.

2022-ben átlagosan ugyanis mindössze 238.168 főt ért el a regisztrált munkanélküliek száma, ami történelmi siker, soha nem volt még ennyire alacsony az álláskeresők száma, miközben 2010-ben még közel 600 ezren (582.664 fő) kerestek munkát.

2022 decemberében a regisztrált álláskeresők száma 230.345 fő volt, ami a rendszerváltás óta mért második legalacsonyabb adat a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai szerint. Mindössze tavaly júniusban voltak kevesebben az álláskeresők az elmúlt három évtizedben, akkor is csak kevesebb mint 40 főnyivel.

- világított rá Nagy Márton.

Az a feladatunk, hogy ebben a helyzetben is megvédjük a családokat, a teljes foglalkoztatottságot és elkerüljük a recessziót. Ennek érdekében gazdasági védvonalat hoztunk létre, amely mára meghaladja a 2 ezer milliárd forintot.

A Kormány többek közt kamatstopot vezetett be a kkv-k számára, célzott támogatást nyújt az energiaintenzív kkv-knak, Gyármentő Programot és ehhez kapcsolódó hitel- és garanciaprogramot indított, valamint rendkívül kedvező kamatozású hiteleket biztosít a Széchenyi Kártya Programon keresztül.

Hangsúlyozzuk, hogy a kormány ebben a nehéz helyzetben is mindent meg fog tenni a munkahelyek védelméért, de a megoldást csak az hozhatja el, ha a háborút lezárják és a káros szankciók terhét leveszik végre a vállalkozások válláról - zárta közleményét a miniszter.