Hatalmas tartalékokat halmoznak fel félelmükben a bankóriások

Goldman Sachs
NEW YORK, NY - APRIL 15: The Goldman Sachs building is seen in lower Manhattan on April 15, 2016 in New York City. The New York-based investment bank is slashing costs with plans to cut upwards of $1 billion. As global markets continue to be rattled by the fall in energy prices and the easing of the Chinese economy, JPMorgan Chase, Bank of America and Wells Fargo announced on Thursday that their profits fell in the first quarter. At JPMorgan revenue fell 13 percent from a year earlier. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Megduplázták tartalékukat az amerikai bankóriások egyetlen év alatt. A rossz gazdasági előrejelzések és a 2008-as bedőlések miatt is a félelem lett úrrá a Wall Streeten.
Vágólapra másolva!

A recessziós félelmek minden mást maguk mögé szorítanak 2023 tervezésekor az amerikai óriásbankoknál. A legnagyobbak éves szinten 17 százalékkal csökkenő profittal számolnak a tavalyi utolsó negyedévre, ami az idei kilátásokat is borússá teszi. A JPMorgan, a Bank of America, a Citigroup, a Wells Fargo, a Morgan Stanley és a Goldman Sachs együtt 5,7 milliárd dolláros tartalékot halmoz fel, hogy készüljön a közelgő recesszióra – írta meg a Világgazdaság.

A Goldman Sachs épülete Alsó-Manhattenben, New York-ban (2016-os felvétel) Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

A tartaléknak szánt összegek több mint kétszeresét teszik ki a tavalyiaknak. A pénzintézetek a nem fizető tartozások okozta bevételkieséstől tartva készítenek be ekkora összeget.

Eközben az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed erőteljes kamatemelési ciklusa még mindig nem jutott el a tetőpontra. Az emelkedő árak és a növekvő kamatok viszont a vállalkozások és a lakosság költekezésének egyre nagyobb visszafogásához vezetnek. A bankok a kereslet visszaesését erősen megérzik, hiszen a magasabb kamatkörnyezet hiába tenne lehetővé nagyobb profitrátát, ha egyszerűen nincs kinek hitelezni.

A visszaesésre egyébként komoly leépítésekkel is készülnek.

A Goldman Sachs a hírek szerint 3200 munkavállalójától válik meg, de a Morgan Stanley is komoly állománycsökkentést jelentett be a napokban.

A nemrég szaúdi ellenőrzés alá került Credit Suisse egyik elemzője szerint az óriásbankok egy része megúszhatja a legrosszabb forgatókönyveket megúszhatja, hiszen az elmúlt évtizedben jelentősen csökkentették a kockázatos befektetéseik és kölcsöneik számát. Ugyanakkor a jelenlegi rossz helyzetben a bankok óvatossága érthető, hiszen a szemük előtt lebeghet 2008 rémképe. Akkor számos bank csődje mellett a Lehman Brothers befektetési bank is bedőlt, kis híján magával rántva az egész amerikai, sőt a globális pénzügyi rendszert is.