Jobb helyzetbe kerülhetnek a vevők a használt lakások piacán, könnyebb lesz ilyen ingatlant venni

ingatlan, lakás, vásárlás, lakásvásárlás, eladó, város, 2022
eladó lakás illusztráció
Vágólapra másolva!
Az előző év harmadik negyedében lassult a használt lakóingatlanok drágulása - áll az ingatlan.com legfrisseb elemzésében, amely ismerteti a KSH lakásárindexének előzetes adatait, egyben a saját adatok alapján mutatja be a legfrissebb árváltozásokat.
Vágólapra másolva!

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a tavalyi évet értékelve elmondta: "Az első félévben még élénk volt a lakáspiac, 2022 második felében viszont fékre lépett. Már múlt nyáron jeleztük, hogy a lakáspiaci drágulás megtorpant, ezt pedig már a most megjelent előzetes KSH-adatok is alátámasztják."

Hozzátette: 2022 harmadik negyedévében ugyanis a második negyedévhez képest a használt lakásoknál az árváltozás mindössze 1,1 százalékos emelkedést mutatott.

Árváltozások a nagyvárosokban

A kínálati piac legújabb, januári adatai is egyértelműen a drágulás mérséklődésére utalnak. A fővárosi kerületekben decemberhez képest 0,9 százalékkal 976 ezer forintra, a vármegyeszékhelyeken 1,9 százalékkal 588 ezer forintra csökkentek az átlagos négyzetméterárak.

Eladó lakást hirdető molinó a fővárosban - illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szakember szerint már fokozatosan bővül az eladó lakások kínálata a piacon, ezzel a bővüléssel pedig a kereslet nem tart lépést, sőt, visszaesés látható.

- fogalmazott a portál szakértője.