Féktelen táncot jár az alapanyag ára, ami nélkül nincsenek elektromos autók

industry Horizontal LATIN AMERICA ILLUSTRATION ENERGY AND RAW MATERIALS MINE DESERT SEL GEMME ECONOMY LITHIUM EXTRACTION LITHIUM LITHIUM MINE
Aerial view of piles of salt, a byproduct from lithium extraction, at the new state-owned lithium extraction complex, in the southern zone of the Uyuni Salt Flat, Bolivia, on July 10, 2019. - Bolivia is getting ready to produce lithium, key for China's electromotive industry. (Photo by Pablo COZZAGLIO / AFP)
Vágólapra másolva!
A világ egyik legfontosabb alapanyagának számító lítium tavaly is hatalmas drágulást produkált, a 2021-es szárnyalását követően. Egy friss kutatásból pedig kiderül, hogy a lítium árfolyama az elmúlt tíz évben szinte követhetetlen kilengéseket mutatott, teljesen felforgatva a világpiacot.
Vágólapra másolva!

A globális nyersanyagpiacon forgó árucikkek gyakran produkálnak jelentős árfolyamkilengéseket. Amit azonban a lítium mutatott az elmúlt években, arra ritkán van példa. Az elektromos autók akkumulátorainak egyik fontos összetevője ugyanis az elmúlt évtizedben teljesen felforgatta a piacokat – írja a Mining.com.

A US Global Investors minden évben közzéteszi, hogy az általuk követett 15 fontos nyersanyag miként teljesített. A friss elemzésük szerint

a lítium az egymást követő második évben volt a legnagyobb drágulást produkáló árucikk.

Tavaly ugyanis az árfolyama 72,49 százalékkal emelkedett, ami eltörpül a 2021-ben mért 442,8 százalékos drágulás mellett.

A lítium volt az elmúlt évtized legnagyobb árfolyamkilengéseket produkáló nyersanyaga Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Ali Atmaca

A lítium ára azonban ezt megelőzően elképesztő kilengéseket produkált 2013 óta. Abban az évben 4,19 százalékkal drágult, 2014-ben 4,82 százalékkal, míg 2015-ben 187,05 százalékkal. Egy évre rá viszont megszakadt a felívelés, és 8,69 százalékkal csökkent az árfolyam.

2017-ben ismét jött egy 40,51 százalékos emelkedés, majd 2018-ban egy 54,70 százalékos zuhanás.

Ezt egy további 38,50 százalékos esés követte 2019-ben, ami után egy 13,15 százalékos emelkedés jött 2020-ban.

Ezzel a lítium egyértelműen a nyersanyagpiac legnagyobb kilengéseket produkáló vezető árucikke volt, részben a kitermelés változása, részben pedig az elektromos autók terjedése miatti növekvő kereslet következtében.

A kutatásból kiderül továbbá, hogy 2012 óta az arany mutatta a legkisebb árfolyamkilengéseket.

Ez nem is meglepő, tekintve, hogy az arany hagyományosan menedékeszköz, vagyis épp az árfolyamának relatív stabilitása miatt vonzó a befektetők körében.