Sokan elborzadtak, amikor megtudták, hogyan készül a parmezánsajt

sajt,parmezán,Parmigiano Reggiano
Vágólapra másolva!
Egy, a parmezánsajt készítéséről szóló közösségimédia-bejegyzés borzolja a felhasználók kedélyét, számol be arról a Daily Star. Sokan ugyanis nem tudták, hogy milyen megoldásokat alkalmaznak a nagyon népszerű sajt előállításához, és amikor szembesültek ezekkel az információkkal, többen közülük undorodni kezdtek, sőt, egyesek meg is rémültek.
Vágólapra másolva!

A Twitter egyik felhasználója arról írt, hogy csak nemrég tudta meg, hogyan készül a világhírű olasz parmezán, amelynek előállításánál jóval többről van szó, mint lefejt tehéntej alvasztásáról, majd további feldoglozásáról.

A bejegyzés gazdája ugyanis leírja, hogy az igazi parmezán - hasonlóan a gorgonzola és a camembert sajtokhoz - speciális, a tej átalakulását segítő enzim felhasználásával készül. Ezt az enzimet tejoltó enzimként használják, és a borjúk - azaz a fiatal marhák, valamint a kecskék - oltógyomrából nyerik.

Az enzim kinyeréséhez pedig gyakran leölik a fiatal állatokat, mert a gyomrukban található anyag természetes módon segíti elő a tej alvadási folyamatát, illetve a túrósodást és a savó kiválasztását.

Szürkemarha-borjak Forrás: MTI/Derencsényi István

Cikkünk kiemelt képén parmezán sajtkorongok láthatók.