Érdemes néhány korszerűsítést elvégezni a régebbi lakásokon

szigetelés, Fűtés, takarékoskodás, illusztráció
Budapest, 2010. október 7. Bárdos Zsolt, az Alternatív Energia Centrum munkatársa hőkamerás felvételeket készít egy családi házról. A hűvösebb idő beálltával egyre több ház és lakástulajdonos igényli, hogy az ingatlanjáról hőtérkép készüljön. A hőkamerás vizsgálat során készített hőtérkép pontosan megmutatja a hőszigetelés esetleges hibáit. MTI Fotó: Balaton József
Vágólapra másolva!
Az év végére már a számszerűsíthető jelei is megmutatkoztak annak, hogy az enyhe tél mellett is felértékelődik az energiahatékonyság szerepe, és a piac figyelme mindinkább az olcsóbban fenntartható lakások felé fordul. Elemzők úgy látják, tartós lehet ez a trend, fennmaradhat akkor is, ha már enyhül a változó fenntartási költségek okozta kezdeti bizonytalanság.
Vágólapra másolva!

Régóta ismert tény, hogy a hazai lakásállomány jelentős része korszerűsítésre szorul, ám meglehet, végül a lakáspiac diktálja majd e változás kényszerű ritmusát.

A lakáspiacon ugyanis a korábbinál jóval fontosabb paraméterré vált a lakások és házak üzemeltetési költsége, annak ellenére, hogy a tél eddig enyhének bizonyult.

A preferenciaváltozás már látszik az épületek energetikai tanúsítványait gyűjtő nyilvános adatbázisban is. Ide töltik fel az újépítésű, valamint az értékesítésre szánt használt lakások energetikai tulajdonságairól, fogyasztásáról tájékoztató magánokiratok adatait.

Az adatok azt mutatják, hogy az év utolsó harmadában a korábbinál jóval nagyobb arányban kerültek közéjük energetikai szempontból igen jó, legalább BB besorolású ingatlanok, amiben természetesen szerepet játszhat az is, hogy viszonylag sok új lakást az év végére fejeztek be. Ám az energetikai skála másik felén is látszik a változás, mivel kisebb arányban vittek piacra – a jelenlegi helyzetben kevésbé vonzó – a némileg magasab költséggel fűthető-hűthető otthonokat.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint beteljesülni látszik a jóslat, hogy

a piac figyelme az energiatakarékos lakások felé fordul. Azaz kezd – a vágyon túl – piaci kényszerként is megjelenni a lakások modernizálása.

A hazai lakásállomány egy része ugyanakkor – jellemzően az ingatlanok hűtése, fűtése – jelentősen terhelik a környezetet üvegházhatású gázokkal. A lakások szükséges felújítása jelenleg a legtöbb esetben elsősorban az energetikai korszerűsítést jelenti, függetlenül attól, hogy tulajdonosa tartósan akarja lakni, vagy éppen eladni készül azt.

Nyílászárócsere (illusztráció) Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A tipikus értéknövelő felújítások ma a nyílászárócsere, a szigetelés, a hűtő-fűtő klímák beszerelése vagy a napelem-telepítés.

Kifejezetten a felújításokat segítő támogatási forma már nem elérhető az új évben. Így kevesebb lehetőség maradt arra, hogy egy tulajdonos állami támogatással végezze el otthona értéknövelő energetikai korszerűsítését, de 2631 kistelepülésen 2024. december 31.-ig igényelhető a falusi csok, amelyet vásárolt vagy már meglévő ingatlan felújítására is felhasználhatnak, és továbbra is elérhető és szabadon felhasználható a Babaváró hitel.

Cikkünk kiemelt képén egy szakember hőkamerás felvételeket készít egy családi házról / forrás:
MTI Fotó: Balaton József