A tengeri kalóztámadások és fegyveres rablások száma közel három évtizede nem látott alacsony szintre csökkent 2022-ben – derül ki egy friss jelentésből.

Közel három évtizedes mélypontra csökkent tavaly a tengeri kalóztámadások és fegyveres rablások száma – derül ki a Nemzetközi Tengerészeti Hivatal (International Maritime Bureau, IMB) jelentéséből.

Tavaly 115, hajók ellen elkövetett kalóztámadást és fegyveres rablást jelentettek a szervezet felé, szemben a 2021-ben mért 132 esettel. A bűncselekmények fele délkelet-ázsiai vizeken történt, különösen a Szingapúri-szorosban, ahol az incidensek száma továbbra is emelkedik – írja a gCaptain.

Az elkövetőknek a bejelentett esetek 95 százalékában sikerült bejutniuk a megtámadott hajókra. A kalózok tehát 107 hajót tudtak elfoglalni. Az esetek szinte mindegyike éjszaka történt.

A jelentés szerzői hangsúlyozták, hogy a támadások számának komoly csökkenését mérték a Guineai-öbölben. Itt 2021-ről 2022-re 35-ről 19-re csökkent a támadások száma. Ahogy az Origo korábban megírta, az elmúlt években ez a tengerterület vált a kalóztevékenységektől leginkább sújtott térséggé világon.

Három évtizedes mélypontra csökkent a tengeri kalóztámadások számaForrás: AFP

Az egykor világszerte hírhedt szomáliai kalózkodás eközben tavaly már a negyedik egymást követő évben szorult vissza, az előzményekről ebben a cikkében írt az Origo. Noha az incidensek száma folyamatosan csökken, a szomáliai kalózok ma is rendelkeznek a támadások végrehajtásához szükséges eszközökkel. Az IMB tehát továbbra is fokozott óvatosságra inti a térségben közlekedő hajókat.

Eközben a tavaly bejelentett összes incidens egyharmadát a Szingapúri-szorosból jelentették. Itt 38 esetben jutottak fel a megtámadott hajókra a kalózok. Két esetben a legénységet megfenyegették, négy esetben pedig túszul is ejtették a legénység tagjait.

Az IMB bejelentő központja hangsúlyozta azonban, hogy még mindig sok eset van, amikor a sértettek egyáltalán nem, vagy csak későn jelentik be a támadásokat. A szervezet arra kéri a hajóparancsnokokat, hogy a lehető leghamarabb jelentsék az eseteket, hogy a hatóságok mihamarabb tudják azonosítani az elkövetőket.