Évtizedek óta először csökkent a kínai népesség

Novel coronavirus outbreak / China Covid-19 Coronavirus Pneumonia Lung disease Diseases and conditions 
 koronavírus korona vírus fertőzés karantén  maszk Kína Peking  tömeg sétálók
People wear masks in Beijing, China on March 25, 2020, amid an outbreak of the new coronavirus COVID-19. ( The Yomiuri Shimbun )
Vágólapra másolva!
Kína évtizedek óta először számolt be kedden népessége csökkenéséről, és a születésszám visszaeséséről.
Vágólapra másolva!

A kínai statisztikai hivatal kedden közölte, hogy 2022 végére 850 ezer fővel csökkent az ország lakossága az előző évhez képest.

Az adatok a kontinentális Kína lakosságára vonatkoznak,

Hongkongot és Makaót, valamint a Kínában élő külföldieket kivéve.

A lakosság lélekszáma a közlemény szerint 1,41 milliárd fő, az elmúlt évben 9,56 millió gyermek született, és 10,41 millió ember hunyt el az országban.

Illusztráció Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Koki Kataoka

A férfiak száma 722,06 millió, a nőké 689,69 millió, ami a 2016 előtti szigorú egygyermekes politika eredménye. Mióta Kína szakított ezzel a családmodellel, arra ösztönzik a családokat, hogy két vagy három gyermeket is vállaljanak, de egyelőre kevés sikerrel.

Kína hosszú ideje a világ legnépesebb országa, de India népessége várhatóan hamarosan megelőzi vagy már meg is előzte.

A becslések szerint India egyre növekvő lakossága már meghaladja az 1,4 milliárd főt, és várhatóan még idén népesebb országgá válik Kínánál. A részletekről az Origo ebben a cikkében írt.

Kínában a szakértők szerint utoljára az 1950-es évek végén, hatvanas évek elején csökkent a lakosság száma, amikor az országban kialakult súlyos gazdasági válság miatti éhínségben több tízmillió ember halt meg.

A kínai statisztikai hivatal adatai szerint a 16 és 59 év közötti munkaképes korú lakosság létszáma 875,56 millió, vagyis a populáció 62 százaléka, míg a 65 évesnél idősebbek létszáma 209,78 millió, a lakosság 14,9 százaléka.

A statisztikai adatokból kiderül, hogy a hagyományosan vidéki ország erősen városiasodik. 2022-re a városban élő lakosság létszáma 920,71 millióra nőtt, ami 6,46 millióval több a korábbi adatnál, közben a vidéki lakosság létszáma 7,31 millióval csökkent.

A kedden közzétett adatokból nem derül ki, hogy a koronavírus-járvány miatti halálozások hogyan befolyásolták a halálozási adatokat.

Az ENSZ tavaly jelentette be, hogy a becslések szerint november 15-én a világ népessége elérte a 8 milliárdot, és 2023-ban várhatóan már India lesz a világ legnépesebb országa.